Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Sihanukvil u kineskom vremenu

Nekoliko znakova kineskog pisma i brojevi telefona ispisani su na zgradana i terenima Sihanukvila oglašavajući „prodaju“ i „iznajmljivanje“. Taj kambodžanski lučki grad na obali Tajlandskog zaliva postao je za nekoliko meseci eldorado za investitore Srednjeg kraljevstva (naziv za Kinu, prim. prev.). Na plaži Nezavisnosti dve zgrade na gradilištu Blu Bej uništavaju sa svojih trideset osam spratova izgled pejzaža. U prodajnom uredu leci su na mandarinskom i engleskom jeziku..,Već smo prodali sve stanove iz prve ture i 65% iz druge. Naša klijentela je kineska, kambodžanska ili singapurska“ upoznaje nas sa detaljima hostesa ispred makete projekta. Na plaži će biti izgrađen bazen kao i bungalovi na vodi. Na mezaninu su planirani kockarnica i tržni centar. 1450 stanova biće isporučeno 2019, po ceni koja će se kretati od 2500 do 3500 dolara po kvadratnom metru (od oko 2150 d0 3000 evra). Luksuzne usluge koje do sada nisu viđene u ovom gradu.

,,Kinezi žude za ovakvim mestom,procenjuje g. Paul H., agent za nekretnine. Moji klijenti traže zemljište pretežno s pogledom na more. Kambodžanski vlasnici su spremni da izbace sadašnje stanare da bi dobili bolju najamninu.“ Od posete predsednika Ksi Jinpinga u oktobru 2016. godine broj kineskih posetilaca nastavlja da raste u celoj zemlji, dostigavši 1,2 miliona krajem 2017 (+46%). Sada čarter letovi povezuju jednom nedeljno Sihanukvil sa Makaom i sedam drugih kineskih destinacija. Grad je atraktivan zbog svojih plaža, ali naročito zbog dvadeset četiri kockarnice, budući da je u kini kockanje zabranjeno. Vlada Kambodže planira da izda još tridesetak dozvola.

Dolazak ovih investitora izaziva oduševljenje ili zabrinutost, zavisno od sagovornika. „Vlasnici se raduju, oni prodaju ili iznajmljuju po ceni koju sami odrede“. ironično kaže Kheng, vozač tuk-tuka. S druge strane, masi Kambodžanaca nemoguće je da se suprotstavi takvoj konkurenciji. Plaža Oheetal, popularno mesto putnika sa niskim budžetom, nosi znake tih promena. Ništa nije ostalo od restorana u kojima ste mogli da se smestite pod limenim krovom ili na pesku da biste pili pored mora. Umesto toga, svetlost dana trebalo bi da ugledaju hotel sa pet zvezdica i (...)

Obim celog teksta : 1 053 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst