Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

PRO DOMO

Novinar Erik Alterman izveštava za The Nation (8. oktobar 2018) o uobičajenoj pristrasnosti američke štampe.

U Sjedinjenim Državama ima 4,583 visokoškolske ustanove. Ipak, većina stručnjaka u razmatranje uzima tek šačicu onih koje je i sama pohađala i u koje bi upisala svoju decu (ili unučad). Zašto se tako malo piše o katastrofalnim rešenjima Trampove administracije u domenu kredita za školarine i o basnoslovnim dugovima u koje guraju studente?

FRANKOFONIJA

Izbor Ruanđanke Luiz Mušikivabo za generalnu sekretarku Međunarodne organizacije frankofonije (OIC) nije jednoglasno pozdravljen u Africi, prenosi tanzanijski dnevni list The Citizen (12. oktobar 2018).

U normalnim vremenima, afričke zemlje pozdravile bi izbor Ruanđanke Luiz Mušikivabo za šeficu zajednice frankofonih zemalja. Njen odabir, međutim... naišao je na zaglušujuću tišinu i prekorni žamor. Neki afrički posmatrači smatraju da je došlo do puča u režiji francuskog predsednika, Emauela Makrona, i predsednika Ruande, Pola Kagamea, koji niti će popraviti reputaciju Francuske, niti ulogu OIF-a... „To je ta Frankafrika“, smatra Mišel Aleks Kipre, autor iz Obale Slonovače... „Makron frankofoni svet smatra svojom igračkom“, komentariše Pol Beronže, lider Mauricijskog aktivističkog pokreta. „To je loše po OIF, koji bi trebalo da promoviše vrednosti francuskog jezika i ljudskih prava.“

TRUN I BRVNO

U predvečerje srednjoročnih izbora u Sjedinjenim Državama, mediji su oživljavali bauk ruskog uplitanja. Javnost se, međutim, umorila od te priče, objašnjava list Extra! (19. oktobar 2018).

Jedna Galupova anketa iz jula pokazala je da manje od 1% Amerikanaca Rusiju vidi kao veliki problem za njihovu zemlju. Kada je reč o srednjoročnim izborima i opasnostima koje prete da im naruše legitimnost, velika većina glasača smatra nameštanje izbora i tehnike obeshrabrivanja glasanja daleko značajnijom pretnjom po integritet izbornog procesa od stranog (...)

Obim celog teksta : 437 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst