Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Pisma čitalaca

PRAVEDNA RAZMENA

Osvrćući se na članak (novembar) o novom dogovoru oko Američkog sporazuma o slobodnom tržištu (AFTA), Tijeri Vjene izražava nezadovoljstvo učesnika kampanja protiv ovog sporazuma:

Protestni pokret se ugasio uz ravnodušnost većine naših sugrađana. I evo, ko bi rekao, „prve pukotine u tvrđavi slobodnog tržišta“ napravili su oni za koje smo mislili da bi ga do smrti branili! Oni koji vladaju nad nama još jednom su nam pokazali da su oni ti koji drže karte u ovoj igri pokera u kojoj smo mi, obični građani, samo nemi posmatrači. Što se globalne svesti tiče – koju priželjkujem – čini se da ona ne predstavlja ništa više do povlastice vladara koji će je, kako vidimo na primeru Donalda Trampa i njegove klike, aktivirati samo onda kada im ide u prilog.

KOLIBRI

Poredeći sopstveni način života sa životom „kolibrija“ (bez telefona, interneta, televizije, automobila), Paskal Mori-Lasku komentariše pravo na odgovor Pjera Rabija (novembarska pisma čitalaca) na članak Žan-Batista Malea („Le système Pierre Rabhi“, avgust):

Sasvim sam svestan da moje skromne svakodnevne aktivnosti ne mogu da zamene kolektivnu akciju čitavog čovečanstva… Postoji kauzalna veza između inherentnih protivrečnosti kapitalizma i večitog rasta proizvodnje dobara koja poseduju razmensku vrednost. Beskonačan rast nemoguć je na konačnoj planeti… Ukratko, možemo živeti u spokojnoj trezvenosti, skromno poput kolibrija, bez zapadanja u reakcionarne i konzervativne pozicije Pjera Rabija, a ništa nas ne sprečava da težimo kolektivnoj akciji na globalnom nivou u pravcu konačnog buđenja iz kapitalističkog košmara.

VEŠTICE

Nadovezujući se na članak „Tremblez, les sorcières sont de retour“ (oktobar), Sesil Vilome dovodi u pitanje paralele između sedamnaestovekovnog lova na veštice i današnjih borbi:

Nije li zabrinjavajuće videti kako ljudi crpe „spiritualnost“ iz Bafi i Čari, indi serija u produkciji 20th Century Foxa i (...)

Obim celog teksta : 432 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst