Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

SVET

Rađanje imperije

Petnaestog septembra 2008. godine, investiciona banka Liman bradrs, četvrta najveća američka banka sa 25000 zaposlenih, proglasila je bankrot. Vest o njenoj propasti izazvala je zemljotres koji je ugrozio međunarodni finansijski sistem i koji još uvek da drma čitavu planetu. Istorija ove imperije istovremeno je istorija jedne porodice, dugačka više od jednog i po stoleća, maestralno opisana na preko osamsto stranica slobodnog stiha u delu Braća Liman, italijanskog autora Stefana Masinija. Objavljen 2016. godine u Italiji, ovo je Masinijev roman prvenac. On je inače istaknuti dramaturg, a Braća Liman nastala su na osnovu njegove drame iz 2012. godine, Poglavlja propasti. Saga o Liman bradrsu, koja je ostvarila značajan uspeh. Na francuski je preveo Pjetro Picuti (L’Arche), te je ona u Francuskoj izvođena 2013. godine, u režiji Arnoa Munijea koji je uspeo da zadrži svu slojevitost i snagu originala. Francuska izvođenja desila su se čak pre nego što je Luka Ronkoni iz Pikolo teatra u Milanu postavio ovaj dramski tekst 2015. godine.

Proširena verzija dramskog teksta jasno pokazuje izazov sa kojim se njegov autor uhvatio u koštac, kao i ono šta je hteo da postigne: detaljnu rekonstrukciju nesvakidašnje biografije porodice Liman koja pokriva sto pedeset godina istorije kapitalizma.

Priča počinje 1844. godine dolaskom Hajima Limana u njujoršku luku. Ovaj „obrezani Jevrejin“ i „sin trgovca stokom“ iz Rimpara u Bavarskoj, pretvoren je u Henrija zbog toga što imigracioni službenik nije hteo da ispravi grešku koju je napravio u pisanju njegovog imena. On je bio prvi od tri brata koji je emigrirao. Dvojica mlađih, Mejer i Emanuel, pridružili su mu se u Montgomeriju u Alabami, gde se nastanio i počeo da prodaje tekstil. Obogatili su se zahvaljujući svom poslovnom instinktu i tri decenije kasnije – bez Henrija koji je umro od žute groznice – osnovali su banku Liman bradrs u Njujorku. Sve do bankrota 2008. godine, nakon izbijanja krize na tržištu stambenih kredita ona je (...)

Obim celog teksta : 546 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Marina Da Silva

PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst