Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

DOSIJE

Budalaštine

„Francuzi ne slušaju Makrona.“ Erik le Buše, Les Échos, 16. novembar 2018.

„Siromašna država je ona u kojoj više nema bogatih.“ Nikolas Doz, BFM TV, 5. decembar 2018.

„Ono što zaoštrava krizu je jezička razlika između brojnih Francuza i njihove vlasti. Osećaj besa kad čovek ne razume neki govor ili meru prisutan je kod brojnih ’žutih prsluka’; osećaj da ih se ignoriše.“ Reno Pila, Tviter, 10. decembar 2018.

„Minimalac, prekovremeno, penzije, porezi najbogatijima: Makronova intervencija odgovorila je na brojne zahteve ’žutih prsluka’. Oni koji još uvek pozivaju na proteste imaju druge, skrivene ciljeve, a ne samo povećanje kupovne moći.“ Žan-Mišel Apati, Tviter, 10. decembar 2018.

„Nazvao bih ’budalom’ svakoga ko kleči bez prisile. Isto tako sve one koji to smatraju subverzivnim, a šalju sliku dobrovoljnog povinovanja.“ Rafael Entoven u komentaru na simbol solidarnosti brojnih demonstranata i demonstrankinja sa srednješkolcima u Mant la Žoliju, Tviter, 11. decembar 2018.

„Šta god da je pokrenulo ovu pobunu, moramo primetiti da je ona takođe rezultat besa koji proističe iz strastvenog egalitarizma Francuza. Alibi pravde je često fasada za najniže porive: zavist, ljubomoru i mržnju nemoćnih, kao što je Stendal pisao o Francuskoj posle Revolucije.“ Paskal Brukner, Le Figaro, 10. decembar 2018.

„Nismo dovoljno objašnjavali šta radimo. (...) Takođe smo pogrešili što smo preuzeli čitavu odgovornost. (...) Verovatno smo bili previše inteligentni, previše suptilni, previše tehnički nastrojeni u uvođenju mera koje utiču na kupovnu moć. Zasekli smo sve mere koje povoljno utiču na kupovnu moć. Takav postupak je bio opravdan iz vizure javnih finansija, ali, očigledno, niko to nije razumeo.“ Žil Ležondr, predsednik poslaničke grupe Republike u pokretu (La République en marche, stranka Emanuela Makrona, prim. prev.), Senat, 17. decembar 2018.

„Zaduženost nije izgovor za sve. Nikad nisam verovao, a ne verujem ni danas, da zamišljeno „nevidljivo nasilje“ koje legitimna (...)

Obim celog teksta : 348 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst