Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

MAČ PROTIV ŠKROPILA

Uprkos obnavljanju odnosa između Pekinga i Vatikana, vlada se i dalje bavi pronalaženjem protestanata i neovlašćenih crkava. Honkonški dnevni list South China Morning Post prenosi da je „racija od šezdeset policajaca upala na predavanje o Bibliji“ u jednoj skrovitoj protestantskoj crkvi u Kantonu (16. decembar 2018). Zatvaranje [ove crkve] usledilo je nakon što su u septembru kineske vlasti raspustile Crkvu Siona u Pekingu, koja broji 1.500 ljudi, kao i Early Rain Covenant Church u Čengduu nedelju dana ranije, koja broji njih 500… Ove racije deo su šireg obračuna Pekinga sa neregistrovanim crkvama, koji se zaoštrio tokom godine… Lokalni zvaničnici sada imaju veća ovlašćenja da preduzmu odgovarajuće mere i strože kazne neovlašćena verska okupljanja.

DISCIPLINA

Ko je najveća pretnja po demokratiju? Novi predsednik Brazila, ekstremni desničar prema čijem mišljenju latinoamerički diktatori nisu pobili dovoljno ljudi? Ili njegov meksički kolega s levice, Andres Manuel Lopez Obrador? Financial Times nema dilemu (27. novembar). Najveća pretnja liberalnoj demokratiji? To je bez oklevanja, Lopez Obrador, uprkos njegovom sloganu „ljubav i mir“, a ne Bolsonaro koji najavljuje represivniju politiku… [Lopez Obrador] uživa široku podršku u narodu, on kontroliše vladu, nasledio je zdravu privredu koja ga oslobađa tržišnih pritisaka… Bolsonara čeka sasvim drugačija situacija. Njegov manevarski prostor je ograničen… Naspram njega su agresivni mediji i žešće nezavisno sudstvo, a imajući u vidu ekonomsko stanje Brazila biće podvrgnut i tržišnoj disciplini.

ALŽIRSKI MODEL

Sajt Tout sur l’Algérie (TSA, Sve o Alžiru) ukazuje na sličnosti između policijske represije nad pokretom „žutih prsluka“ u Francuskoj i ekspeditivnih metoda koje su alžirske snage bezbednosti primenjivale tokom „Arapskog proleća“ (16. decembar 2018). Pokušaj za Francusku neviđeno brutalnog suzbijanja jednog društvenog pokreta podseća (...)

Obim celog teksta : 530 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst