Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Dvosmisleno priznanje

Kada, u novembru 2015, skoro tri stotine lidera Vampija, koji predstavljaju oko šezdeset dve zajednice, formalizuje stvaranje njihove autonomne vlade, njihov pristup je sigurno bez presedana, ali to predstavlja deo duge delikatne istorije odnosa između Američkih Indijanaca i peruanske države. Ova inicijativa je pre svega reakcija na zakon o „domorodačkim zajednicamaˮ, koji je usvojila 1974. godine vojna vlada Huana Velaska Alvorada. Autoritarni, levo orijentisani lider, Velasko donosi obuhvatnu agrarnu reformu sa ciljem preraspodele obradivog zemljišta, koje je dugo bilo monopolisano od strane velikih zemljoposednika. Zakon o domorodačkim zajednicama je prvi pravni akt koji garantuje teritorijalna prava Američkim Indijancima Amazonije. On podstiče različite etničke grupe da se okupljaju u zajednicama čiji su članovi kolektivno vlasnici teritorije, i imaju izvesnu autonomiju u upravljanju unutrašnjim poslovima. Zakon mora da garantuje neotuđivost zajedničkih površina.

Ovaj dispozitiv predstavlja simbol emancipacije nakon kolonijalnih talasa velikog nasilja, i osmišljen je da integriše populaciju Američkih Indijanaca Amazonije (1,05% celokupne sadašnje populacije) u nacionalnu dinamiku. Uključivanje zajednica u složenu administrativnu mrežu, izbor lokalnih predstavnika koji otelotvoruju Državu, a čija je zajednica konačno, samo neka vrsta izrasline, samo je način uspostavljanja javne institucije u svakodnevnom životu. Osim toga, centralna, jakobinska Država, ostaje vlasnik vode, životinjskog sveta i svega pod zemljom: ona daje na upotrebu zemljište i šumske resurse zajednicama. Ona zadržava pravo da dodeljuje parcele preduzećima koja se bave ekstrakcijom, kao što su naftne kompanije, uprkos rizicima i posledicama njihovih aktivnosti po životnu sredinu i zdravlje stanovništva.

Postepeno uključivanje Države u ovu regiju samo će pokazati kakvo mesto ona zauzima od početaka kolonizacije: korišćenje onog što je smatrano praznim prostorom, podiže se na nivo (...)

Obim celog teksta : 700 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst