Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

Cena plavog neba

„Dok se zima spušta na sever Kine postavlja se pitanje ko zaista plaća cenu plana za poboljšanje kvaliteta vazduha u Pekingu“, piše honkonški dnevni list South China Morning Post (21. januar 2019).

Nij za godinu dana zaradi oko 30.000 jena radeći na građevini. Ove zime očekuje da će mu račun za grejanje na gas izaći najmanje 4.000 jena, što je gotovo tri puta više od onoga što je nekada izdvajao za ugalj… Vlada je, uistinu, predvidela subvencije [za prelazak]. To, međutim, nije dovoljno i za stotine hiljada seoskih porodica cena plavog neba je previsoka.

Turski humor

Dnevni list Posta, blizak Redžepu Tajipu Erdoganu i drugi najtiražniji list u zemlji, predlaže originalno rešenje kurdskog pitanja (15. januar 2019).

„Danas imam samo jednu želju“, piše u pismu predsedniku Donaldu Trampu. „Dragi Trampe, ako ti se YPG-PYD [Narodne zaštitne jedinice, oružana frakcija Partije demokratskog saveza – PYD – u Siriji] toliko sviđaju, ako zaista želiš da ta banda ubica napravi novu državu, rešenje je sasvim jednostavno. U našoj regiji više nema nenaseljene zemlje. Ono malo što je preostalo preskupo je. Umesto što im s tolike daljine šaljete naoružanje i opremu, okupite sve te „voljene borce“ i preselite ih u Sjedinjene Države. Dopustite im da naprave novu državu na granici sa Meksikom. Tamo mogu da preuzmu ulogu granične patrole, a vi ćete uštedeti na zidarskim radovima.“

Noge na zemlji

Impozantne investicije američkog milijardera Džefrija Bezosa u putovanje svemirom nisu impresionirale Bernija Sandersa, senatora iz Vermonta (Wired, novembar 2018).

U oštrom pismu upućenom donatorima Sanders je Bezosovo finansiranje kompanije za putovanje u svemir ocenio kao „totalni apsurd“. Upitao sam ga da malo pojasni svoj stav i senator je objasnio: „Smatram da je apsurdno to što milijarde dolara troši na svoje svemirske kompanije, ali izgleda da nema dovoljno novca da svojim radnicima u Amazonu, tu na (...)

Obim celog teksta : 684 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst