Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

ĆORSOKAK

Jedan most između Kolumbije i Venecuele dospeo je na naslovne strane mnogih medija: Karakas ga je blokirao ne bi li sprečio ulazak američke humanitarne pomoći, zgodna ilustracija zaslepljenosti „diktatora“ Nikolasa Madura. Venecuelanski ministar inostranih poslova, Horhe Areasa, priča sasvim drugačiju priču (The Real News Network, 13. februar 2019).

Taj most nikada nije korišćen. Zatvoren je. Infrastrukturu je sagradila Venecuela, ali usled naših nesuglasica s vladom Kolumbije, nikada nije otvoren za saobraćaj. Stoga nikada nije ni korišćen. [Našim protivnicima] bio je potreban simbol, šokantni prizor, scena. Ovo im je delovalo dovoljno dobro.

POSMATRANJE

Ukrajinska skupština zabranila je sedmog januara svim ruskim državljanima učešće u posmatranju predsedničkih izbora, čiji se prvi krug očekuje krajem marta. Ova diskriminatorna odluka Kijeva zacrvenela je neke obraze čak i među njihovim najvećim saveznicima, u Vašingtonu (Kommersant, 8. februar 2019).

Dan pre nego što će Rada [Skupština] usvojiti amandmane, specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta u Ukrajini, Kurt Voker, napisao je na Tviteru: „Normalno je da ruski posmatrači učestvuju [u posmatranju izbora u Ukrajini], ukoliko se sve odvija pod okriljem Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava [organ Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju zadužen za posmatranje izbora]. Sam šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava primetio je da se tom odlukom narušava privrženost Ukrajine suprotstavljanju svim vidovima diskriminacije.

VALUTA

CFA franak izazvao je nasilne sporove u Africi, usled stvaranja zavisnosti od bivšeg kolonizatora. Za to vreme, predsednik Obale Slonovače, Alasan Utara, prilikom posete Parizu zauzeo se za ovu valutu za koju garantuje francusko ministarstvo finansija. Abidžanski dnevni list Soir ne krije iznenađenje (18. februar 2019).

„Hteo sam da vam poručim jednu stvar: CFA franak (...)

Obim celog teksta : 649 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst