Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

REGIONALNI ODJECI JEDNOG SPORNOG GLASANJA

U Kongu, poraženi kandidat je…izabran

Organizovani sa dve godine zakašnjenja, izbori u Demokratskoj Republici Kongo okončani su političkim aranžmanom koji nema veze sa stvarnim rezultatima glasanja. Takav epilog je podstakao nove podele u Africi. Zasenivši uobičajene reakcije ,,međunarodne zajedniceˮ, ovi lomovi bacaju novo svetlo na političke promene na kontinentu

Iako ne znači da će se ono što se jednom desilo, ponoviti, mešetarenje na opštim izborima 30. decembra 2018. godine u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) otvorilo je rascep u Africi: s jedne strane našli su se oni koji su hteli da pobedu odnese istina koja se pokazala na glasačkim mestima; s druge oni, među kojima je u prvom redu Južna Afrika, koji su prednost davali odluci.,suverenaˮ zemlje. Ovaj rascep, bez presedana, otkriva novu ravnotežu snaga na kontinentu i sporove koji prelaze njegove granice. Objavljivanje privremenih rezultata od strane Nacionalne izborne komisije (CENI) 10. januara 2019. godine odmah je izazvalo polemike. Nakon zahteva za novim prebrojavajem glasova, Afrička unija je morala da se povinuje odluci Ustavnog saveta, 20. januara. Nasuprot dokazima, Feliks Čisekedi, kandidat koalicije Kap za promene (CACH), proglašen je za pobednika, sa 38,57% glasova, ispred kandidata druge opozicione koalicije, Lamuka (Probudite se), Martina Feijulua (34,83%), i naslednika odlazećeg predsednika Džozefa Kabile, Emanuela Ramazani Šadarija (23,84%), na kraju jednokružnog većinskog glasanja. Što se same stvari tiče, izgleda da nema mesta za sumnju.

U jednom izveštaju objavljenom 18. januara, Nacionalna episkopalna konferencija kongoanskih biskupa (Cenco), koja je inače vrlo dobro obaveštena i uživa veliko poštovanje otkrila je, na osnovu reprezentativnog uzorka od 13,1 miliona birača, vrlo različitu sliku: Feijulu (62,11%), zatim Čisekedi (16,93%) i najzad Ramazani Šadari (16,88%). Metod koji je korišćen za ovo brojanje pokazao se uspešnim u Gani (2011. i 2016. godine), Nigeriji (2011. i 2015. godine), Tunisu (2014. godine), i u Burkini Faso i Obali Slonovače 2015. godine.

Neverovatan dogovor

Zvanični rezultat je zapravo dogovoren u poslednjem trenutku između Kabile i Čisekedija. Suočen sa neuspehom svog naslednika, Kabila je više voleo da napravi sporazum sa onim koji je osvojio tek drugo mesto, ustupajući mu svoju fotelju, dok su parlamentarni izbori, koji su održani u isto vreme i potvrđeni od strane CENI, doneli pristalicama odlazećeg predsednika udobnu većinu od tri stotine, od ukupno pet stotina poslanika.

Manje briljantan i harizmatičan od svog oca Etjena, koji je bio značajna ličnost političkog života Konga i koji je umro 2017. godine, izgleda da je Čisekedi bio pogodniji za saradnju nego njegov konkurent koji je osvojio prvo mesto. Bez diplome i finansijskih sredstava, on je nekoliko puta pokušavao da se približi Kabilinoj strani. Nasuprot tome Feiju, bivši izvršni direktor EksonMobil-a, sa političkom karijerom u kojoj nije pravio kompromise—ni sa režimom Džozefa Mobutua (koji je vladao zemljom od 1965. do 1997. godine) ni sa dinastijom Kabila—, izgledalo je da je čovek kojeg se ne može kontrolisati. Podrška koju su mu pružale dve vrlo popularne ličnosti, bivši guverner Katange Moize Katumbi i bivši potpredsednik Žan-Pjer Bemba, dodatno ga je učinila neprijatnim izborom. Vlast se brzo opredelila.

Nova činjenica: na kontinentu na kojem vlasti često velom tajnovitosti prikrivaju izborne manipulacije. ovaj neverovatni aranžman je primljen sa neuobičajenim oprezom. Putem elektronskih medija je o stavu koji treba zauzeti otpočela debata između kongoanskih vlasti, kontinentalnih organizacija i regionalnih sila, kao što je Južna Afrika. U tom unutarafričkom dijalogu, kritike u vezi sa zvaničnim podacima koje je izneo francuski ministar spoljnih poslova, Žan-Iv Le Drian, ubrzo su prešle u drugi plan. Nakon objavljivanja privremenih rezultata, 10. januara, predsednik Zajednice afričkih razvojnih banaka (CDAA)—čiji je deo DRK—, predsednik Zambije Edgar Lungu, javno je izrazio.,ozbiljne sumnjeˮ i procenio da bi.,ponovno prebrojavanje pomoglo da se ubede i pobednici i pobeđeniˮ. U tom procesu, predsednik Međunarodne konferencije regije Velikih jezera (CIRGL)—čiji je DRK takođe član—lider Kongo-Brazavila, Denis Sasu Ngueso, savetovao je Kinšasi da.,razmotri brojanje glasova kako bi osigurala transparentnost rezultataˮ. Sa svoje strane, Afrička unija je izrazila rezerve i najavila svoju nameru da u Kinšasu pošalje, 21. januara, delegaciju na čelu sa svojim (...)

Obim celog teksta : 1 959 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Fransoa Miser

je novinar.
PREVOD: Aleksandar Stojanović

Podeli ovaj tekst