Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Želje i pozdravi

Brojni alžirski, a čak i francuski zvaničnici neprestano pothranjuju fantaziju da je Abdilaziz Buteflika sposoban da upravlja svojom državom, uprkos dokazima koji ukazuju govore suprotno. Antologija:

„Predsednik Buteflika je na mene ostavio utisak veoma mudrog čoveka. Retko kada se može upoznati državnik tolike snage volje i sposobnosti rasuđivanja. On je sasvim sposoban da (...) posveti svoju mudrost i sposobnost za donošenje odluka rešavanju svetskih kriza.“ Predsednik Francuske Fransoa Oland u zvaničnoj poseti Alžiru, 15. jun 2015.

„Predsednik Buteflika je u toku sa svim dešavanjima u zemlji. Ništa, apsolutno ništa mu ne promiče (...). Izuzev toga što je izgubio glas, potpuno je zdrav. On vlada, upravlja i prati dokumenta i državne poslove.“ Džamel Uld Abes, generalni sekretar Narodnooslobodilačkog fronta (FLN), 10. mart 2018.

„Ne verujem da će doći do značajnije krize [u Alžiru] u 2019. niti u 2020. (...). Predsednik se ne suočava sa ozbiljnim izazovom u zemlji, ni iz redova političke klase, niti od naroda. Lakdar Brahimi, alžirski diplomata, bivši pregovarač Ujedinjenih nacija i Arapske lige u Siriji (avgust 2012-maj 2014), zadužen za pripremu nacionalne konferencije o tranziciji, Žn Afrik (Jeune Afrique), 9. decembar 2018.

„Bog je iskušao predsednika Butefliku ljubavlju prema Alžiru. [Predsednik] se molio bogu za Alžirce, a njegove molitve bile su poput molitvi proroka Avrama.“ Muad Bušareb, privremeni koordinator FLN-a i predsednik Narodne skupštine (Assemblée populaire nationale – APN), 16. decembar 2018.

„Istorijski mudžahedin [borac] Abdelaziz Buteflika mora pobediti sa apsolutnom većinom 18. aprila, a mi ćemo kazniti one koji ne budu poveli svoje porodice da glasaju.“ Abdelmadžid Sidi Said, generalni sekretar Generalnog saveza alžirskih radnika (Union générale des travailleurs algériens – UGTA), 14. februar 2019.

„Molim se Bogu da ću umreti na isti dan kad i predsednik Buteflika. (...) Ja ga podržavam iz vernosti, ne iz ubeđenja.“ Hamravi (...)

Obim celog teksta : 389 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst