Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

ŠTA ČITAMO

Smrtonosno ćutanje

Mark Krepon je filozof, profesor na École Normale Supérieure u Parizu. Autor je dvadeset knjiga i mnogobrojnih novinskih i stručnih članaka, od kojih je većina posvećena tematici nasilja, kroz proučavanje genocida i autoritarnih režima XX veka, ali i političkih, ličnih i jezičkih manifestacija nasilja. U maju ove godine, izlaze i srpski i engleski prevod (Fordham Press, 27. maj, Murderous Consent: On the Accommodation of Violent Death. Perspectives in Continental Philosophy) ovog dela. Gostovanje Marka Krepona u Beogradu organizuju Francuski institut (razgovor o knjizi će biti održan 28. maja u 18h) i Institut za filozofiju i društvenu teoriju (29. maj u 12h), u saradnji sa izdavačkom kućom Plavi krug.

Smrtonosno ćutanje se bavi najdubljim korenima nasilja, koji se nalaze u svakome od nas čim se nužna veza između etike i interesa – koji su u osnovi svakog delovanja, ličnog ili političkog – prekine. Autor želi da ukaže i opomene, na svako ponašanje, pasivno ili aktivno, često i nesvesno, koje omogućava da neprihvatljivo postane prihvatljivo ali i da ponudi najraznovrsnije primere i odgovore na pitanje – do koje mere nasilje može da se širi i zbog čega? Propuštajući priliku da se pobunimo protiv neprihvatljivog, pristajemo na društveno konstruisane podele (etničke, nacionalne, rasne i sl.) između onih čije živote vrednujemo i štitimo, i onih za čije patnje nalazimo opravdanje, što nas neminovno stavlja na put smrtonosnog ćutanja.

To nas dovodi do toga da stalno umanjujemo sopstveni stepen odgovornosti onda kada sa svih strana pristižu pozivi za pomoć, brigu i pažnju u odnosu na ranjivost i smrtnu ugroženost drugoga. Ipak, to naše popuštanje nije neminovno – ova knjiga upravo istražuje i neke puteve koji omogućavaju da ga se oslobodimo: pobuna, dobrota, kritika i stid. Osim toga, u njoj nalazimo retko korišćeni pristup: potkrepljujući filozofsku misao književnim izvorima, koji nas, na mnogo suptilniji način negoli same filozofske teorije i (...)

Obim celog teksta : 611 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Zona Zarić

Podeli ovaj tekst