Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

MEMOARI MIŠEL OBAME: PRIČA O USPEHU

Postani kao ja

Mirisna sveća ukrašena rečima „Pronađi svoj plamen i zadrži ga“; šolja sa natpisom „Pronađi svoj glas“; majica sa čuvenom frazom „Kada oni [naši neprijatelji] potonu, mi ustajemo (Kada oni padaju mi letimo)“, što je bilo slogan Demokratske partije na konvenciji 2016; sveska sa naslovom „Postani kao ja“, slogan koji se nalazi na rozoj ili plavoj odeći za bebe... Sva ova roba se prodaje onlajn zajedno sa memoarima Mišel Obame i svedoči o uspešnoj konverziji bivše prve dame Sjedinjenih Američkih Država u kraljicu ličnog razvoja. Može li se zamisliti bolja inspiracija od žene koje je došla „ni iz čega“, kako se to već kaže, i uspela se na vrh sveta?

Naslov njene autobiografije, Postajanje (Becoming). elastičan je koncept koji poziva svakog da ga usvoji. Mišel Obama je novembra 2018. zbog promocije knjige krenula na svetsku turneju dostojnu rok zvezde – u Francuskoj je gostovala prošlog 16. aprila u AccorHotels Arena (nekadašnji Palais omnisports de Paris-Bercy). Pre njenog izlaska na scenu, džinovski ekrani su emitovali rečenice anonimnih čitateljki i čitaoca – neke ozbiljne a neke šaljive – o tome šta oni žele da „postanu“. Mišel Obama vešto žonglira između nepristupačnosti i bliskosti: ponekad se predstavlja kao jedinstvena, a ponekad kao sasvim obična, istovremeno izazivajući i poštovanje i identifikaciju. Zabavna, harizmatična, neguje sliku o idealnoj porodici, ali također govori o terapiji za parove na koju je odvukla supruga, kao i o njihovim povremenim željama, van klišea o zaljubljenosti, da „gurnu ovog drugog kroz prozor“.

„Podelimo naše priče“, „I tvoja priča je vredna“... Reč „priča“ se neprestano pojavljuje u njenom govoru i pod njenim perom. „Nikada nisam mislila da će odlazak na univerzitet biti lak, ali naučila sam da se usredsredim i da verujem u svoju priču“, napisala je. Ili, povodom kampanje za predsedničke izbore 2008. godine: „Što više pričam svoju priču, to je moj glas snažniji. Volim svoju priču. Osećala sam se ugodno pričajući je.“ Ona priča i o tome kako je mladi Barak Obama, kada je bio aktivista, animirao okupljanje stanovnica i stanovnika siromašne četvrti u Čikagu: „Bio je tamo da ih ubedi kako nas naše priče međusobno povezuju i kako kroz tu vezu mogu da obuzdaju svoju ogorčenost, te je pretvore u nešto korisno“.

Ničeg čudnog u beskrajnom poverenju u pričanje priče... Njena priča je nesumnjivo fascinantna, a uspela je da je pretvori u kapital koji se neprestano oplođuje – knjiga Becoming se u prvih šest meseci prodaje u deset miliona primeraka diljem sveta, što je neviđeni uspeh za memoare. To je priča o Mišel Robinson, potomkinji robova, devojci iz skromne porodice iz siromašne četvrti South Side u Čikagu, koja je uz naporni rad i upornost studirala na univerzitetima Prinston i Harvard, pre nego što je postala advokatkinja i srela se sa briljantnim kolegom sa svetlom budućnošću pred sobom. Jedan prijatelj je na njihovom venčanju izvodio pesmu Stivi Vondera Ti i ja možemo osvojiti svet (You and I We Can Conquer the World)...

Sudbina prve obojene stanarke Bele Kuće je retrospektivno celokupnu priču o njenoj mladosti učinila senzacionalnom. Na primer, dok je studirala na Prinstonu, majka jedne od njenih prijateljica je, nezadovoljna što njena ćerka živi sa (...)

Obim celog teksta : 1 655 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Mona Šole

PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst