Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

POKRIJTE IM GRUDI…

Školski odbor San Franciska odlučio je krajem juna da uništi antirasističke slike Viktora Arnautofa koje su krasile jednu školu, pod obrazloženjem da veličaju „robovlasništvo, genocid, kolonizaciju“ (vidi uvodnik iz avgusta). The San Francisco Chronicle (13. avgust) prenosi ovu priču.

Suočen s međunarodnim protestnim pokretom, hiljadama imejlova i protivljenjem nekolicine javnih ličnosti, školski odbor San Franciska poništio je u utorak, 13. avgusta, odluku da uništi ove istorijske murale, izabravši da ih umesto toga sakrije panelima. Ishod ovog glasanja, dobijenog s četiri glasa naspram tri, znači da će javnosti, makar u srednjem roku, biti onemogućen uvid u ove slike koje predstavljaju život Džordža Vašingtona, ali i da će one zauzvrat preživeti. Ovakav kompromis nije zadovoljio nijednu stranu i mogao bi dovesti do pravosudnog epiloga, pa i referenduma […]. Prvobitna odluka dovela je do nastanka protestnog pokreta akademskih radnika, umetnika, muzejskih kustosa, NAACP-a [organizacija za građanska prava crnaca, osnovana pre više od jednog veka], kao i slavnih ličnosti, uključujući glumca Denija Glovera, koji se, kao učenik srednje škole „Vašington“ tokom 1960-ih, prisetio kako su ga ovi murali ohrabrili da se angažuje u pokretu za građanska prava.

CARSKO POKAJANJE

Novi japanski car Naruhito, kojim otpočinje era Reiva („prekrasna harmonija“), odlučio je da na svojoj prvoj zvaničnoj ceremoniji govori o zločinima Japana tokom Drugog svetskog rata (The Asahi Shimbun, 16. avgust).

„Osećam duboko kajanje; moja je iskrena nada da se ratno pustošenje više nikada neće ponoviti“, saopštio je, istakavši svoju čvrstu rešenost da se njegova nacija odrekne ratovanja. Izrazivši odlučnost da se ne zaborave ogromna šteta i patnja koje je Japan naneo ne samo svom narodu, već i mnogim drugim zemljama […], i Naruhito se, poput svog oca, založio za unapređenje međunarodne harmonije i saradnje.

KAŠMIR

 (...)

Obim celog teksta : 551 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst