Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U KANADI, PRODAJOM ORUŽJA DO MIRNE SAVESTI

Džastin Trudo ili razmetanje vrlinom

Po mišljenju velikih medija dvoličnost kanadskog premijera Džastina Trudoa postala je vidljiva kada su otkrivene slike koje ga pokazuju maskiranog u crnca. Nije li se ovaj vođa liberala predstavljao kao neko ko brani različitosti? Postoji još jedna, mnogo manje komentarisana oblast u kojoj se pokazuje jaz između njegovih govora i postupaka: spoljna politika

Za Kanađane koji su navikli na tužna odela konzervativca Stivena Harpera, uspeh Džastina Trudoa, mladog.,kulˮ čoveka, širokog osmeha, na saveznim izborima u oktobru 2015. godine predstavljao je prelomni trenutak. Dok je bivši premijer odbio da razgovara o.,problemima ženaˮ, kao što su nejednakost u platama i slučajevi seksualnog nasilja, Trudo je obećao da će svoje sinove učiniti budućim ubeđenim feministima. Nasuprot cinizmu kanadskih konzervativaca, novajlija je najavljivao.,raspevanu budućnostˮ (sunčane staze) jedne.,pozitivneˮ politike. Pod njegovim vođstvom zemlja je trebalo da izađe iz senke Sjedinjenih Država i da se vrati na međunarodnu političku scenu, kako je on to najavio u noći svoje pobede. Ovaj govor je obmanuo, ne samo Kanađane, već i medije širom sveta. Oni su vođu Liberalne stranke predstavili kao suštu suprotnost Donaldu Trampu, kao protivotrov rastućem nacionalizmu i populizmu u Evropi, ali i u Sjedinjenim Državama. U početku je izgledalo da im Trudo daje za pravo. Čim je stupio na dužnost, otišao je u London, gde je rekao da različitost predstavlja.,snaguˮ za Kanadu. Zatim se osvrnuo na tu temu pred članovima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu u januaru 2016. godine, izjavivši da je različitost dobra za posao, pre nego što je dodao da je plaćanje žena koliko i muškaraca u modi. Na pariskoj konferenciji o klimatskim promenama (30. novembra ‒ 12. decembra 2015. godine), on je istakao svoju sklonost prema ekologiji, i time okončao celu deceniju opstrukcije te teme od strane svog prethodnika. Kanada je.,tu da ponudi pomoćˮ, rekao je svojoj publici. Najzad, Trudo je pokazao da ima različit stav u vezi sa problemom imigracije. Dok se Evropljani dele po pitanju raspodele sirijskih izbeglica, on je u decembru 2015. godine otišao na aerodrom u Torontu da primi tražioce azila..,Vi ste ovde kod kućeˮ, uveravao ih je. Četiri godine kasnije premijerova zvezda je izbledela. Njegov učinak, koji je vrlo daleko od obećanja koja je davao tokom kampanje, izaziva izvesnu sumnju kod stanovništva. Mnogi ranije optimistični komentatori sada ukazuju na kontinuitet sa Harperom, posebno na polju spoljne politike.

,,Povratak liberalnih sokolovaˮ

U vezi sa tim problemima, Trudo se pojavljuje pre svega kao sledbenik pokazivanja vrline (engl. virtue signaling), komunikacijske tehnike koja se svodi na intenzivno prisustvo u medijima, posebno na društvenim mrežama, kad je reč o događajima koji imaju široku pokrivenost, da bi se odbranile pozitivne vrednosti, pri čemu dela često ne prate reči. Na isti način, tokom katastrofalnog putovanja u Indiju u februaru 2018. godine, mladi premijer je mislio da je pametno da nosi tradicionalnu odeću, koju nosi deo indijske zajednice u Kanadi. Podrugljivci, komentatori su ovaj izbor brzo protumačili kao poruku koja je imala za cilj da privuče pažnju njegove izborne baze, koju čine pristalice kulturne raznolikosti. Indijski domaćini su to manje cenili, i to je putovanje još više pogoršalo već ionako narušene odnose sa Indijom. Što se tiče feminizma, premijer se ponosi sprovođenjem međunarodne politike pomoći usmerene na osnaživanje žena kroz obrazovanje, odobravanje mikro kredita i pomoć u osnivanju preduzeća. Ipak, ne samo da je Kanada malo uložila u ovu oblast, već je Trudo izjavio da su ciljevi koje su pre pedeset godina postavile Ujedinjene nacije (0,7% godišnjeg domaćeg bruto proizvoda) bili.,previše ambiciozniˮ. U stvari, skoro polovina iznosa koje je on deblokirao ići će u privatne fondove koji će zauzvrat prikupiti kapital na tržištima..,Govor Kanade o međunarodnom razvoju (...) nije praćen ciljanom finansijskom obavezomˮ, zaključuju istraživači Metju Guet i Bridžet Stil.

Isto važi i za ljudska prava..,Mi ćemo uvek braniti ljudska prava, uvek ćemo braniti prava žena, i to se nikada neće promenitiˮ, rekla je kanadska ministarka spoljnih poslova Kristin Frilend, u jednom razgovoru sa novinarima 6. avgusta 2018. godine, u predvečerje razmirica sa Saudijskom Arabijom oko sudbine aktivista za ljudska prava u toj zemlji. Ministarka je čak lično pozdravila mladu Saudijku Rahaf Mohamed Al-Kunun, (...)

Obim celog teksta : 2 006 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

David Karmen & Rišar Nimijean

su profesori na Norman Paterson School of International Affairs i na School of Indigenous and Canadian Studies, univerziteta Karleton u Otavi (Kanada). Zajedno su uredili knjigu Canada, Nation Branding and Domestic Politics, Routledge, Abigdon (Royaume-Uni), 2019.
PREVOD: Aleksandar Stojanović

Podeli ovaj tekst