Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Pokolj

Ko bi još poželeo da se nađe u koži rektorke Univerziteta Limijer Lion 2, Natali Dopnje, koja je 8. novembra morala da da izjavu povodom samospaljivanja jedog od njenih studenata. Dvadesetdvogodišnji Anas K. tim je gestom izrazio protest protiv bede i besperspektivnosti iz kojih nije mogao da se iščupa. Bio je prinuđen da radi i studira u isto vreme; to ga je sprečilo da položi ispite; a onda je izgubio i stipendiju. Potom je, rečima Tunižana Abdela Razaka Zorguja koji se takođe samospalio u decembru 2018. godine, rešio da „revoluciju izvede(m) sam“.

Mladi u dobi od 18 do 24 godine spadaju među one najviše pogođene porastom stope siromaštva. Kako je rektorka Dopnje podsetila, prekarnost „ne dopušta studiranje u spokojnim uslovima“. Pet meseci pre ovog pokušaja samoubistva u Lionu, jedan zvanični dokument upozorio je da plaćeni studentski rad, kada prekorači određeni vremenski okvir, „što je čest slučaj kod onih kojima stipendija ili pomoć porodice ne pokrivaju u dovoljnoj meri troškove života, povećava rizik od neuspeha na studijama “.

Mnogi među njima gladuju, spavaju na otvorenom i, kada se razbole, ne odlaze lekaru. S minimalnim univerzitetskim sredstvima na raspolaganju Dopnje „ne može da reši sve“ njihove muke, te predlaže „psihološko savetovalište“, „besplatni SOS telefon“, „solidarnu bakalnicu“ (Le Monde, 16. novembar 2019). Ministarka za visoko obrazovanje i istraživački rad, Frederika Vidal, tvrdi da je „povećala iznos stipendija“ (za 1,3%, što je zapravo jednako zvaničnoj stopi inflacije). Ona će, ipak, „preispitati sve ovo“; ali, „očigledno je da za to treba vremena“. Obećala je, međutim, da će se ove zime prestati sa praksom izbacivanja siromašnih studenata iz studentskih domova…

Ovakvo stanje stvari pogađa ne samo univerzitete, već i bolnice, poljoprivredu, vatrogasne službe, škole i mostove – i to ne samo u Francuskoj. Trideset pet godina privatizacije, gubljenja slobodnog pristupa uslugama, smanjenja socijalnih davanja i pomnog praćenja na (...)

Obim celog teksta : 552 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst