Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

ZABORAVLJENA ISTORIJA

Ko su bile „mecene“ Musolinija i Hitlera?

U svojim ranim govorima, Musolini i Hitler koristili su antikapitalističku retoriku. Međutim, njihov uticaj rastao je zahvaljujući finansijskoj pomoći zemljoposednika, industrijalaca i bankara. Ti donatori velikodušno su nagrađeni nakon što su fašistički pokret i Nacionalsocijalistička partija došli na vlast.

Iako je iz Prvog svetskog rata izašla na pobedničkoj strani, Italija je nakon njega bila u potpunom ekonomskom rasulu. Prve pristalice Benita Musolinija, koji se borio protiv države, „parlamentarizma“ i socijalističke partije, došle su iz redova demobilisanih i nezaposlenih vojnika. Od proleća 1919. godine, on ih je organizovao u borbene grupe, takozvane Fasci di combattimento.

Zahvaljujući sredstvima koja su primale od buržoazije, napose od emilijanskih zemljoposednika, ove grupe krenule su da pokazuju zube od proleća 1920. godine. U trenutku u kom je izbio veliki talas štrajkova, kulminirajući, u septembru, u zauzimanju zemlje od strane seljaka i radničkim okupacijama fabrika, fašističke paravojne formacije, squadristi, učestale su napade na štrajkače, sindikalce i berze rada.

Fašistički pokret koji je, do tog trenutka, zahtevao „zabranu banaka“ i „konfiskaciju neproduktivnih prihoda“, usvojio je nedvosmisleno desničarski program. Vođe krupnih industrijskih preduzeća, poput đenoveske korporacije za proizvodnju čelika ILVA, različitih kompanija iz Lombardije i Pijemonta, banaka i krupnih zemljoposednika povećale su donacije fašističkim grupama.

Donatori

Ovo finansiranje bilo je osnova saveza koji su 1921. godine sklopile vladajuće klase i fašisti. Nasuprot Italijanskoj socijalističkoj partiji (ISP) i Italijanskoj narodnoj partiji (INP), na izborima 15. maja 1921. godine, nastupio je „nacionalni blok“ koji su činili Musolini i liberal Đovani Đoliti. Njihova saradnja omogućila je Dučeu da osvoji Milano i da, nakon marša na Rim, 28. oktobra 1922. godine, dođe na vlast. Njegov ministar finansija, fašistički ekonomista Alberto de Stefani, predstavio je stav novog režima u obraćanju donjem domu parlamenta 25. novembra: „Ekonomski sistem zasnovan na progonu kapitala je ludost.“

Dolazak Adolfa Hitlera na vlast zasnivao se na istoj vrsti saveza sa silom novca. Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija (Nationalsozialistische Deutsche (…)

Obim celog teksta : 722 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

Dominik Pansol

je istraživač i profesor istorije na Univerzitetu Bordo III.
Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst