Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Dvadesetogodišnji rat?

Kada je rat počeo, osamnaestogodišnji američki vojnici koji ovih dana odlaze u borbu put Avganistana nisu bili ni rođeni. Donald Tramp izjavio je 2012. godine, kratko i jasno: „Vreme je da napustimo Avganistan.“ Sada nije izvesno da će taj cilj uspeti da ostvari išta bolje od svog prethodnika Baraka Obame (vidi tekst Žorža Lefevra na str. ). Svaki pokušaj vojnog isključivanja Sjedinjenih Država iz bilo koje zemlje — Sirije, Libije, Koreje, Nemačke — u Vašingtonu dovodi do potpune pometnje. Ratni lobi momentalno skače kao ošuren: Tamo su Rusi, Rusi dolaze! Neka je vojni budžet SAD (738 milijardi dolara u 2020. godini) i preko deset puta veći od ruskog, zvonjava moskovskih zvona sasvim je dovoljan povod da republikanci i demokrate u duetu zavrište od straha. Osim toga, znaju i da mogu da računaju na uredničku podršku New York Times-a.

Upravo taj američki dnevni list 27. juna ponovo je odštampao informaciju procurelu iz Centralne obaveštajne agencije (CIA), prema kojoj je Rusija avganistanskim pobunjenicima isplaćivala bonuse za ubistvo američkih vojnika. Svi se, međutim, sećaju da je u mesecima koji su prethodili ratu u Iraku New York Times odigrao presudnu ulogu u širenju laži o „oružju za masovno uništenje“ Sadama Huseina. Antiruska psihoza ovog vodećeg liberalnog lista upašće u oči i svakome ko u polje za pretragu na njihovom sajtu unese pojmove „Rusija“ ili „Putin“.

Poslednja vest iz Avganistana — u koju kao da je i sam New York Times posumnjao samo osam dana nakon što ju je uz fanfare objavio — za sobom povlači druga pitanja. Ko ima koristi od ove „informacije“ baš u trenutku u kom je, čini se, povlačenje poslednjih američkih trupa gotovo završeno? Imaju li Sjedinjene Države razloga da budu ogorčene zbog toga što jedan od njihovih dobro poznatih protivnika pomaže avganistanske pobunjenike, budući da to odavno čini i njihov saveznik Pakistan, pa i da su same Sjedinjene Države između 1980. i 1988. godine snabdevale mudžahedine sofisticiranim oružjem (...)

Obim celog teksta : 545 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst