Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

MEKA U DOBA MASOVNOG VERSKOG TURIZMA

Hadžiluk kao druga saudijska nafta

Kraljevina Saudijska Arabija, vodeći svetski izvoznik nafte (više od deset miliona barela dnevno), istovremeno je i kolevka i nervno čvorište islama. To je jedina država koja sedi u Ujedinjenim nacijama noseći ime jedne porodice, jedina koja polaže ekskluzivna prava na šehadet, pristupanje muslimanskoj veroispovesti, čiji je tekst ispisala na svojoj zastavi kako bi 1,8 milijardi vernika širom sveta znalo da su njeni vladari „sluge dvaju harema“. Meka, u kojoj je rođen prorok Muhamed — kibla (smer) pet dnevnih molitvi — i Medina, u kojoj počiva, dan-danas su pod isključivom ingerencijom monarha

Impozantna finansijska sredstva koja se crpe iz čudotvorne nafte učvršćuju versko rukovodstvo kraljevine nad umom (zajednicom vernika), ali je monarhija svesna toga da mora da obezbedi očuvanje svog legitimiteta i kao čuvara svetih mesta. Otuda i veliki napori da se osiguraju nesmetano sprovođenje i bezbednost hodočašća koja se odvijaju na njenom tlu. Logistički, zdravstveni i bezbednosni izazovi su značajni. Dva do tri miliona hodočasnika svake godine odlazi na hadžiluk, koji predstavlja peti i ujedno poslednji stub islama. U pitanju je obaveza koju svaki musliman koji je zdrav i ima sredstva za to mora ispuniti makar jednom u životu. Izvodi se svake godine tokom najmanje pet dana zulhidže, poslednjeg meseca hidžrijskog (lunarnog) kalendara. Ova apoteoza života vernika čisti ga od svih grehova, ali je i prilika za okupljanje muslimana iz celog sveta koja predstavlja faktor jedinstva i razmene.

Hadžiluk kraljevini donosi u proseku između 10 i 15 milijardi dolara godišnje. Tom čudu treba dodati još četiri do pet milijardi dolara koje za sobom ostavi osam miliona hodočasnika koji odlaze na umru, neobavezno hodočašće u Meku, koje se može obaviti u bilo koje doba godine (van hadža) i koje je najpopularnije tokom ramazana.

Prema Privrednoj komori Meke, 25—30% prihoda privatnog sektora u ova dva sveta grada potiče od hodočašća. Ukupna zarada od hadžiluka i umre drugi je po veličini izvor prihoda saudijske države, odmah iza prodaje nafte i gasa. Rijad je 2018. godine predvideo da će ta dva hodočašća u narednih pet godina doneti 150 milijardi dolara prihoda. Kraljevina bi i više od toga. Stručnjaci koji su napisali „Vision 2030“, plan ekonomske diverzifikacije kraljevstva izrađen pod okriljem prestolonaslednika Muhameda ibn Salmana, procenjuju da će tokom narednih 10 godina na umru godišnje ići po 30 miliona ljudi. Prema ovom dokumentu, „verski turizam predstavlja održivu opciju za Saudijsku Arabiju“ u vreme kada se čini da je ova zemlja izgubila poziciju jedinog stabilizatora cena sirove nafte.

Malo luksuz, malo brza hrana

Kako bi povećala prihode od hodočašća, saudijska poslovna zajednica traži da se ukinu hodočasničke kvote koje su 1988. godine uvedene za svaku državu. Iako ne predviđa ukidanje kvota, vlast kontinuirano radi na povećavanju broja hodočasnika i, shodno tome, razvoju mesta hodočašća. Saudijski Javni investicioni fond, koji upravlja imovinom u vrednosti od 230 milijardi dolara, obezbedio je masivnu infrastrukturu u Meki kako bi bila u stanju da se nosi sa divovskom plimom ljudi koji svetom gradu donose investicije. Između 1950. i 2017. godine, zahvaljujući avionskom saobraćaju, ukupan broj hodočasnika (hadžiluk i umra) skočio je sa pedeset hiljada na deset (...)

Obim celog teksta : 1 360 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Muhamed Larbi Bugera

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst