Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Altruizam opljačkanih

Od 1. aprila 2020. godine, zemlje u razvoju nagomilale su dodatnih 100 milijardi dolara duga prema stranim investitorima. Uz to, najsiromašnije države nemaju pristup niskim kamatnim stopama koje, na primer, Francuskoj omogućuju da plaća sve manje i zadužuje se sve više. Za njih, svaki novi zajam podrazumeva sve skuplju otplatu, koja vodi potrebi za novim sredstvima. Ovaj vrlo dobro poznat efekat grudve snega znači da se određeni deo pozajmljenih svota nikada ne naplaćuje. Koji?

U članku objavljenom u reviji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), četvoro ekonomista, poznatih po tome što retko kritikuju najmoćnije igrače, ponudilo je deo odgovora: „Iako je javni sektor u teoriji glavni kreditor, istorija pokazuje sasvim drugačiju stvarnost. Tokom krize duga zemalja u razvoju iz osamdesetih godina prošlog veka, privatni kreditori su se dobro snašli, dok su javni kreditori gomilali gubitke. (...) Isto se desilo za vreme krize evropskog duga. (...) Ova matrica ponavlja se kroz više od dva veka privatnog i javnog finansiranja“: javni kreditori trpe „najveće gubitke, iako prvobitno drže samo mali deo postojećeg duga, kao što je bio slučaj u Grčkoj“.

U toj zemlji, udeo dužničkih hartija od vrednosti u vlasništvu privatnog sektora — najčešće velikih banaka — pao je sa 80% u junu 2010. na oko 10% u decembru 2012. Istovremeno, izloženost evropskih država i MMF-a — odnosno, u krajnjoj instanci, poreskih obveznika — skočila je sa 6% na ukupno 64%.

Za MMF-ove autore, ovakva situacija ukazuje na „altruizam (...) javnog sektora prema privatnim kreditorima“.

Džejms Bejker i njegovo tumačenje realizma

Malo koji američki državnik druge polovine XX veka je ostao uticajan toliko dugo i imao tako veliku moć kao Džejms A. Bejker. „Četvrt veka, od Votergejta do nakon kraja Hladnog rata, nijedan republikanac nije mogao da osvoji predsedničku poziciju bez njegove pomoći, niti da upravlja Belom kućom bez njegovih saveta“, zaključuju autorka i autor njegove biografije Suzan Gleser i Piter Bejker (nije u srodstvu s Džejmsom Bejkerom). Spisateljski duo, (...)

Obim celog teksta : 1 025 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Reno Lamber

Podeli ovaj tekst