Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Torez, iz dana u dan

Bio je vođa koji je u najvećoj meri obeležio istoriju komunističke partije. Dnevnici Morisa Toreza otkrivaju nam njegov svakodnevni život, susrete, stavove

Nekoliko meseci pre nego što će u julu 1964. godine preminuti na brodu kojim je putovao na još jedan odmor na Krimu, Moris Torez prisetio se svog ranog detinjstva: „Počeo sam da radim na sortiranju u jami 4 17. jula 1912, kada mi je bilo 12 godina.“ Ovo je zapisano na jednoj od poslednjih stranica njegovog dnevnika. Torez je taj dnevnik s mukom vodio od 25. novembra 1952. godine, kao vežbu za reedukaciju nakon napada hemiplegije zbog kog se naredne dve i po godine lečio u Sovjetskom Savezu. Na početku, bio je to veliki napor, a njegov rukopis drhtav. Prvog dana pet reči, prvih meseci po jedna rečenica. Malo-pomalo, rukopis postaje ujednačeniji i jači, a broj paragrafa raste, mada ne prelazi dva ili tri dnevno. Torez u njima opisuje i svoje zdravstveno stanje: na primer, u septembru 1957. godine, on je „zakopčao i otkopčao [svoj] prsluk“.

U vreme kada je francuske komunističke vođe policija često uhodila, a ponekad i privodila, generalni sekretar Francuske komunističke partije (PCF) postarao se da ne napiše ništa previše osetljivo u svojim sveskama. Usled toga, čitatelj ili čitateljka nesumnjivo će preskočiti sve stranice na kojima se pominju rođendani, porodična slavlja, šetnje, putovanja, rodbina koju treba pokupiti na stanici, sve to, naravno, bez cenzure, želea od maline i jagoda u rakiji koje je spremala „Žanet“.

Jer par koji su činili Žanet Torez-Fermirs i „Moris“ bio je spojen u jednu celinu. Porodičan, ali i politički: ona je bila članica Političkog biroa (Politbiro) i zadužena za javna okupljanja. Njeni članci, koje je njen zaljubljeni muž redovno nazivao „odličnim“, „živahnim“ ili „izuzetnim“, ponekad su se bavili ženama, radnicama, „majkama“ i „domaćicama“. Bračni par im je savetovao da ne koriste sredstva za kontracepciju. Petog aprila 1956. godine, Torez se tako pobunio protiv „agitacije određenih komunističkih lekara koji su prihvatili neomaltuzijanstvo“. Mesec dana kasnije izjavio je: (...)

Obim celog teksta : 1 065 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi

Podeli ovaj tekst