Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OVAJ PROTIVNIK JE MOŽDA NEZGODNIJI NEGO ŠTO SE IZ KREMLJA NADAJU

Aleksej Navaljni, prorok u svojoj zemlji?

Nakon što je preživeo pokušaj trovanja, ruski opozicionar Aleksej Navaljni danas se nalazi iza rešetaka. I dok apeluju na njegovo oslobađanje, zapadne vlade pripremaju usvajanje novih sankcija. Mada ne popušta pod međunarodnim pritiskom, jer ga vidi kao mešanje u unutrašnje poslove, Kremlj pažljivo motri na posledice koje afera ima u zemlji

„Herojska borba Navaljnog ne razlikuje se od Gandijeve, Kingove, Mandeline ili Havelove.“ Poput zapadnih medija, bivši ambasador Sjedinjenih Država u Rusiji Majkl Mekfaul ne usteže se od hvalospeva na pomen borca protiv korupcije koji se suprotstavio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Tokom lečenja u Nemačkoj posle pokušaja trovanja u avionu u Sibiru prošlog avgusta, Aleksej Navaljni nije prihvatio da bude doživotno prognan. Po svom povratku na rusku teritoriju u januaru, dobio je, kao što je i očekivao, dve i po godine zatvora. Postupak vredan divljenja. Kako god bilo, njegova drama naišla je na daleko veći odjek nego što je to uglavnom slučaj s većinom političkih protivnika.

Čim je odjeknula vest o njegovom hapšenju, vlade zapadnih zemalja zahtevale su „momentalno oslobađanje“ ruskog opozicionara i zapretile odmazdom. U Američkom kongresu velika koalicija demokrata i republikanaca ovo je iskoristila kao izgovor da zahteva pooštravanje sankcija usvojenih 2019. protiv preduzeća koja su učestvovala u izgradnji gasovoda Severni tok 2, kroz koji će ruski gas proći do Nemačke. Ovakva odluka dopala bi se Evropskom parlamentu, gde je u januaru velikom većinom usvojena neobavezujuća rezolucija kojom se Unija poziva da „odmah spreči završetak“ gasovoda — uprkos stavu Berlina, ali u skladu sa željom Poljske i baltičkih zemalja. 

Za to vreme, Navaljni je umnožio svoje kontakte u inostranstvu. On bi želeo da Evropska unija pojača i proširi individualne sankcije usvojene 15. oktobra protiv šestorice visokih zvaničnika Rusije za koje se pretpostavlja da su umešani u aferu trovanja, među kojima je i zamenik šefa kabineta Sergej Kirijenko. Njegov cilj je bio da se usvoje kaznene mere protiv još viših ešelona vlasti i da se zamrznu fondovi u Evropi i Sjedinjenim Državama svim oligarsima bliskim Kremlju. Njegov tim je uputio američkom predsedniku spisak od trideset pet osoba koje su „od nameštanja izbora napravile nacionalnu politiku, kradu državni novac i truju“. Pored istaknutih političkih ličnosti, poput portparola vlade, gradonačelnika Moskve i premijera, na spisku se nalaze i biznismeni bliski Putinu, kao i sinovi visokih funkcionera za koje se sumnja da su služili kao marionete za utaju javnih fondova. 

Vašington možda čuje njegov apel. Izglasavanje Zakona Magnitski 2012. omogućilo je Sjedinjenim Državama da sankcionišu korupciju na svetskom nivou. Ove jeseni Evropska komisija zastupala je donošenje ’zakona Navaljni’, prema američkom modelu. Zbog uzdržanosti pojedinih zemalja članica, Brisel se odlučio za kompromis: novi režim sankcija protiv četvorice visokih zvaničnika, usvojen 7. decembra, a pokrenut 22. februara, čuva pravilo jednoglasnosti i uspeva da ostane u uskim okvirima poštovanja ljudskih prava.

„Nadamo se da će ovaj novi režim u budućnosti biti proširen na sve postupke korupcije“, izjavio je litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus. Da li politički značaj Alekseja Navaljnog u njegovoj zemlji opravdava toliko međunarodno zalaganje? To je svakako stav Vašingtona, koji želi da osramoti Putinov režim optužbama da ugrožava demokratske države.

Godine 2018, u reviji Foreign Affairs, Džozef Bajden je predstavio Rusiju kao zemlju u rukama „grupice bivših šefova obaveštajnih službi i oligarha“. Smatrao je da „kada ne bi bilo gušenja civilnog društva, oduševljeni aplauzi i visoka popularnost koju uživa sam vrh [državni čelnici] mogli bi lako da ustupe mesto oluji povika i zvižduka (...) Režim odaje sliku nepobedivosti koja krije koliko je krhka podrška na koju može da računa, pogotovo kada su u pitanju visokoobrazovani mladi iz urbanih sredina“.

Rusija se navikava na sankcije

Uprkos veoma malom broju sledbenika u Rusiji, bivši šahovski šampion sveta Gari Kasparov dugo je uživao ugled „prvog protivnika“ predsednika Putina. Aleksej Navaljni se čini kredibilnijim pretendentom na tu titulu. Ko se još seća bivšeg blogera koji maršira Moskvom na čelu kolonice od nekoliko desetina (...)

Obim celog teksta : 1 866 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Elen Rišar

PREVOD: Jelena Nikolić

Podeli ovaj tekst