Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

KAD INVESTICIONI FONDOVI IZGUBE U SOPSTVENOJ IGRI

Digitalni populizam Gejmstopa

U januaru ove godine, hiljade sitnih onlajn investitora koordinisalo je svoje aktivnosti na berzi kako bi izazvali rast cena akcija onih kompanija na čiji pad su se kladili veliki investicioni fondovi (tzv. šorting). Predstavlja li ova pobuna „malih“ protiv „velikih“, koja je izazvala oduševljenje kako na desnici, tako i na levici, revoluciju ili igrokaz?

Uprkos haosu koji je posejala po svetskim finansijskim tržištima, Gejmstop saga ne može se svesti na priču o individualnim investitorima koji su porazili šačicu arogantnih investicionih fondova. Na svojevrstan način, ona predstavlja neočekivani nastavak napada na vašingtonski Kapitol od 6. januara ove godine. Glavni akteri oba događaja bile su horde zavisnika od društvenih mreža koje su zaposele najsvetije institucije duboko prezrenog establišmenta.

Međutim, dok su se huligani u Vašingtonu susreli sa gotovo jednoglasnim osudama, bilans akcije anti-Volstrit krstaša bio je daleko pozitivniji. Štiteći akcije ugroženih kompanija od pohlepe investicionih fondova, ovi revolucionari iz podruma uspeli su da osvoje srca obeju strana političkog spektra.

Digitalna kontrakultura izvukla je jasnu lekciju iz ova dva događaja: za istinite nosioce pobune protiv postojećeg poretka trgovina akcijama i drugim hartijama ispostavlja se kao bitnija veština od preskakanja zidova sa zastavama Konfederacije u ruci. Revolucija će se možda prenositi direktno — bilo na Tviteru, bilo na televiziji — ali od nje neće biti ništa ako ne čuvate svoje Eksel tabele.

Hvalospevi u prilog krstaškom pohodu Gejmstopa najbolji su pokazatelj katastrofalne reputacije investicionih fondova. Doduše, postoji i drugi, manje vidljiv razlog koji objašnjava reakciju javnosti: diskurs o „demokratizaciji“ koji je pratio uspon jeftinih onlajn brokerskih servisa. Upravo je jedna od ovih platformi, „Robinhud“, obezbedila digitalnu infrastrukturu za Gejmstop pobunu. Prema sloganu koji njeni osnivači ponavljaju ad nauseam, misija platforme je da „demokratizuje svet finansija“. Ova deviza podseća na plemeniti zadatak koji su sebi početkom sedamdesetih godina prošlog veka zadali indeksni fondovi poput Vangarda: stvaranje jednostavnih i pouzdanih finansijskih instrumenata niskog rizika koji bi omogućili bilo kome da investira na berzi. Pa ipak, „Robinhud“ želi da se distancira od uobičajenih brokerskih kompanija sa Volstrita. On se predstavlja kao revolucionarna i subverzivna snaga direkt iz Silicijumske doline.

„Demokratizacija“ koju „Robinhud“ zahteva ukazuje se tako u drugom svetlu. Ona je deo programa Ubera, Erbienbija (AirBnB) i (...)

Obim celog teksta : 1 044 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Jevgenij Morozov

je osnivač i urednik portala The Syllabus. Napisao je knjigu Pour tout résoudre, cliquez ici. L’aberration du solutionnisme technologique, FYP Éditions, Limož, 2014.
PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst