Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

NARENDRA MODI U KLOPCI SOPSTVENE MEGALOMANIJE

Kovid-19, uzroci indijske katastrofe

Sve do početka aprila, svetska štampa je hvalila vrhunska postignuća indijskog premijera i njegovu „vakcinalnu diplomatiju”, kojom je uspeo da parira Kini. Danas pak kovid-19 devastira ovu zemlji tim više što u njoj vlada nestašica vakcina, lekova i kiseonika. Prvi put od 2014. godine, Narendra Modi je prisiljen da uspori

Kao što je pokazao primer predsednika Brazila Žaira Bolsonara i njegovog bivšeg američkog kolege Donalda Trampa, takozvani „populistički“ lideri loše se snalaze u upravljanju pandemijom iz najmanje tri razloga: njihova sklonost ka demagogiji i nacionalističkom hvalisanju čini ih sklonima primeni „remetilačkih“ praksi, pa i po cenu nepoštovanja sanitarnih mera; njihov prezir prema stručnjacima, koje nazivaju „ekspertskim“ establišmentom, navodi ih da ozbiljno razmatraju lekove nadrilekara; konačno, zbog svoje megalomanije glatko odbacuju svaki prigovor, te se okružuju nesposobnim ulizicama koje se ili ne usuđuju da kažu istinu ili nemaju pojma ni o čemu.

Ovaj koktel, u kombinaciji sa žalosnim stanjem indijskog javnog zdravstva, u koji centralna vlada nikad nije uložila više od 5% godišnjeg budžeta (naspram više od 11% u Francuskoj), uzrok je neuspeha Modijeve, par excellence populističke vlade. da se nosi sa drugim talasom pandemije.

Modi je od početka godine igrao ulogu nacionalističkog hvalisavca, kada je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu objasnio kako je Indija pobedila kovid-19, te da će ona sada „predvoditi“ svet ka kraju tunela zahvaljujući „svojim“ dvama vakcinama (od kojih je jedna indijska varijanta švedsko-britanske AstraZeneke). Nju Delhi se potom dao na svojevrsnu „vakcinalnu diplomatiju“, koliko velikodušnu (Indija je trebalo da više od bilo koje druge zemlje doprinese Covax programu za pomoć siromašnim zemljama) toliko i nepromišljenu, pošto je krajem marta bilo izvezeno 68 miliona doza (mahom u komercijalne svrhe), dok je svega 120 miliona Indijaca, od 1,34 milijarde, bilo vakcinisano. Otud i nagli prekid prodaje vakcina u inostranstvu od 30. marta.

Iako je drugi talas počeo krajem februara, indijska vlada nijednom, od januara do aprila 2021, nije sazvala svoj navodni ekspertski tim, s prezirom se odnoseći prema naučnicima. Sa druge strane, ministar zdravlja je odobrio upotrebu lekova navodno zasnovanih na ajurvedskoj tradiciji, koju nacionalistička hinduska vlada veliča iz principa i uprkos negodovanju medicinskih stručnjaka. Da stvar bude gora, državni zvaničnici su se poveli za računanjem astrologa i pomerili za jednu godinu unapred praznik Kumbh Mela, hodočašće koje se generalno održava na svake tri godine u jednom od četiri sveta (...)

Obim celog teksta : 1 144 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Kristof Žafrelo

PREVOD: Tanja Gavrilović

Podeli ovaj tekst