Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Narod stoji prav

Gaza je tokom proteklih 15 godina pet puta bivala podvrgnuta kaznenim ekspedicijama: 2006. godine („Letnja kiša“); 2008—2009. („Liveno olovo“); 2012. („Stub odbrane“); 2014. („Zaštitna ivica“); i 2021. godine („Čuvar zidova“). Izrael nazive svojih operacija bira tako da bi napadača lakše predstavio kao onoga koji se našao pod opsadom. Isti ljudi već petnaest godina verglaju iste parole kako bi legitimisali istu odmazdu. Jer, nazivati ratom sukob u kom su sredstva koja svakoj od strana stoje na raspolaganju do te mere nesrazmerna u najmanju ruku je neprikladno. Na jednoj strani imamo jednu od najmoćnijih i najbolje opremljenih vojski na svetu, koja uživa neograničenu podršku Sjedinjenih Država i koja svoje protivnike bez predaha podvrgava kopnenoj i morskoj blokadi. Nasuprot njoj nema ni tenka, ni aviona, niti broda, nema podrške (izuzev verbalne) niti jedne sile. Shodno tome, izraelskom ambasadoru u Francuskoj trebalo je dosta samopouzdanja da Palestincima prigovori za „jedan od najozbiljnijih ratnih zločina 21. veka “. Broj žrtava na obe strane u ovih pet sukoba dovoljan je komentar.

Izraelci, kao što svi dobro znaju, već petnaest godina „uzvraćaju vatru“ ili „odgovaraju“ na agresiju kojoj su podvrgnuti. Uostalom, njihova verzija priče nikada ne počinje ni sekund pre otmice njihovog vojnika ili ispaljivanja rakete u njihovom pravcu. Hronologija sukobljavanja tako izostavlja uveliko uobičajeno maltretiranje Palestinaca, konstantnu kontrolu, vojnu okupaciju, blokadu teritorije na kojoj nema jednog aerodroma, zid razdvajanja, dizanje njihovih kuća u vazduh, kolonizaciju njihove zemlje.

Da Hamas sutra nestane, sve bi to ostalo. Izrael, koji je pomogao uspon ovog pokreta i koji ga finansijski podržava, toga je svestan. Pa ipak, isticanje takvog protivnika mu godi. Hamas Izraelu omogućava da borbu čitavog naroda za uspostavljanje sopstvene države predstavi kao terorističku agresiju jedne mesijanske verske organizacije. Izraelska vlast zasigurno nije gubila iz (...)

Obim celog teksta : 475 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst