Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

„POTREBNO JE MALO NOVCA DA BI UVERENJA NESTALA“

Stranka pantuflaže u nemačkom sektoru

Dana 10. februara, nemačke ekonomske dnevne novine Handelsblatt objavile su nehotičan doprinos raspravi o „rastu populizma u Evropi“: Julija Rojs, šefica kabineta ministarke digitalne tranzicije, najavila je svoje zaposlenje u Fejsbuku kao glavni lobista za Centralnu Evropu. Do juče angažovana za kontrolu predatora u Silicijumskoj dolini, Rojsova sada ima zadatak da „organizuje razmene između američke grupe i političkih moćnika“. Njeni kontakti i poznanstva čine da nova članica predstavlja investiciju po izboru (čiji iznos iz skromnosti nije otkriven). S obzirom na to da je optužen za plagiranje novina, komercijalizaciju privatnog života i trovanje javne debate do te mere da je postalo moderno najaviti zatvaranje svog računa, kao što je to u januaru 2019. učinio kopredsednik Zelenih, Fejsbuk „radi“ na svom imidžu u Nemačkoj.

Kao doktor političkih nauka i član United Europe, liberalno-konzervativnog tink-tenka gde se sreću političari, biznismeni i intelektualci, Julija Rojs je u martu 2017. učestvovala na seminaru o populizmu gde se postavilo pitanje: „Zašto je strankama centra toliko teško da predlože poruke ohrabrenja kada ih sputavaju populisti?“ koji, kao što znamo dovode demokratiju u opasnost time što vređaju „prodanu elitu“...

Nova „članica“ Fejsbuka nije sama na nemačkom tržištu pantuflaže. Veliki poznanik ove oblasti, bivši socijaldemokratski kancelar Gerhard Šreder, koji je postao lobista za Gazprom nakon svoje ostavke krajem 2005. godine, vidi da njegovu nadmoć osporava nova generacija nestrpljivih oportunista: Filip Amtor, mladi poslanik Hrišćansko-demokratske unije, 2018. se kod ministra ekonomije Petera Altmajera pismeno založio u korist američke kompanije Augustus Intelligence, koja mu je zauzvrat ponudila mesto u upravnom odboru, moult stock opcije i raskošna putovanja u Bonifačo, Sent Moric i Njujork.

Koga li je Amtor sreo u upravnom odboru Augustus Intelligence 2019. godine? Karl Teodor zu Gutenberg, (Hrišćansko-socijalna unija), bivši (...)

Obim celog teksta : 492 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Pjer Ramber

PREVOD: Anja Mitić

Podeli ovaj tekst