Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Isečci iz štampe

SEVERNI TOK 2

Uprkos američkim sankcijama, ruski proizvođači opreme beleže veliki napredak na gasovodu Severni tok 2, (Handelsblatt, 6. jun).

Kontroverzni gasovod Severni tok 2, koji prolazi ispod Baltičkog mora, biće završen do avgusta. To je na Privrednom forumu u Sankt Petersburgu najavio ruski predsednik Vladimir Putin. Polaganje prve od dve cevi završeno je u petak 4. juna u podne; ostaje još samo da je zavarimo, izjavio je. Drugi segment dugačak 1.230 kilometara biće spreman najkasnije za dva meseca, rekao je Putin. „Gasprom“ grupa je „spremna da napuni cev“. Moskva je ranije najavila da će cevovod biti završen do kraja godine.

OLIMPIJSKI PREZERVATIVI

Veliki broj inicijativa planiranih za vreme održavanja Olimpijskih igara, koje se od 23. jula do 8. avgusta odvijaju u Japanu, doveden je u pitanje zbog kovida-19, piše Asahi Shimbun (14. jun) u članku pod nazivom „Zadržite svoje prezervative: socijalno distanciranje i seks u Olimpijskom selu“.

Tokijski Olimpijski komitet imao je u planu da podeli 150.000 prezervativa – baš kao i seulski Komitet 1988. godine (…) „Oni nisu namenjeni za upotrebu u sportskom selu“, precizirali su. Sportisti su pozvani da ih „vrate u svoje matične zemlje da bi podigli svest“ o HIV-u i sidi. Vlasti od posetilaca igara traže i da podršku, umesto vikanja i pevanja, iskazuju aplauzom, u pokušaju da se smanji rizik od širenja virusa.

LOGIKA

Predsednik Bundestaga, Volfgang Šojble, poziva na povratak politici štednje u Evropi kako bi se… smirili društveni sukobi (Financial Times, 2. jun). [Otkup državnih dugova koji sprovodi Evropska centralna banka] dovodi u pitanje društvenu koheziju: većina onih koji su dali pozajmice vladama spadaju među bogataše. Javni dug povećava njihovo bogatstvo, produbljujući jaz između bogatih i siromašnih. (…) Sada je jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju takav da preti koheziji naših društava. (…) Zemlje evrozone zato moraju da se vrate (…)

Obim celog teksta : 415 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst