Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

SPORAZUM KOJI SLABI VEZE IZMEĐU BELFASTA I LONDONA

Kad Bregzit zakuca na vrata dve Irske

U proleće 2021, u Severnoj Irskoj, naročito u unionističkim četvrtima odanim Londonu, izbili su nemiri. Od izglasavanja Bregzita 2016. godine, Severna Irska se nalazi u središtu pregovora sa Briselom. Od ove situacije najviše koristi imaju pristalice ujedinjenja dve Irske, čije su nade oživljene mešetarenjima britanskog premijera Borisa Džonsona

J uvek se ne može u potpunosti sagledati pun opseg posledica Bregzita po Severnu Irsku. Pa ipak, njegove prve žrtve već su pale: Demokratska unionistička stranka (DUP) i generalno sve pristalice očuvanja britanske vlasti nad Belfastom i okolnom regijom.

Kada je, u decembru 2015. godine, Arlin Foster preuzela vođstvo nad DUP-om, činilo se da sve ide naruku njenoj stranci i ciljevima koje je zastupala. DUP je 2007. godine, nakon višegodišnjeg odlaganja, prihvatio podelu vlasti sa Šin Fejnom, čija je vojna frakcija, takozvana Irska republikanska armija (IRA), dve godine ranije položila oružje i proglasila trajnu obustavu vojnih dejstava.

Pojedini stari saveznici velečasnog Ijana Pejslija, osnivača DUP-a, videli su u toj podeli vlasti svojevrsnu kapitulaciju pred nacionalizmom IRA. Ali nije ceo unionistički tabor delio taj stav. Tokom narednih regionalnih izbora, 2007. i 2011. godine, DUP je zacementirao svoju poziciju najjače unionističke stranke i dominantne političke snage u Severnoj Irskoj, sa oko 30% glasova. Na izborima u maju 2016, odnosno trećim izborima nakon podele vlasti, održanim nakon što je Arlin Foster stala na čelo stranke, ova partija je izgubila manje od 1% glasova, te ostvarila daleko bolji rezultat od Šin Fejna \(29,2% naspram 24% glasova).

Osim ovih dobrih izbornih rezultata, pristalice DUP-a mogla je radovati i činjenica da nikakva ozbiljna pretnja nije ugrožavala jedinstvo Severne Irske i Velike Britanije. Šin Fejn, čiji prioritet ostaje sticanje nezavisnosti od Londona, prihvatio je da se irsko ujedinjenje ne može ostvariti dok ta ideja na severu ne stekne većinsku podršku. Međutim, ukoliko je verovati jednom istraživanju iz 2013. godine, 65% ispitanog stanovništva izjavilo je da bi, u slučaju referenduma, glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Samo je 17% građana izjavilo da bi želelo ujedinjenje sa Republikom Irskom \.

Mesec dana nakon izbora za severnoirsku skupštinu 2016. godine, britanski glasači su izglasali napuštanje Evropske unije. Engleski glasovi, koji su većinski bili za Bregzit \(53,4% glasača), prevagnuli su u odnosu na severnoirske glasače, nedvosmisleno opredeljene protiv Bregzita (55,8%). Nasuprot većini lokalnih partija, koje su se zalagale za ostanak u Uniji, DUP je slavio rezultate referenduma i nastojao odbraniti ideju Bregzita uprkos protivljenju na koje je naišao među lokalnim glasačima. Ova će se strategija pokazati kobnom.

Pre pet godina, niko nije mogao ni zamisliti da će danas, u trenutku kad Arlin Foster odlazi sa funkcije, budućnost DUP-a delovati tako mračno. Na izborima 2017. godine, stranka je sačuvala vodeću poziciju u odnosu na Šin Fejn sa razlikom od svega nekih hiljadu glasova (od glasačkog tela koje broji 1,25 miliona glasača). Prvi put u istoriji Severne Irske, unionisti nisu osvojili većinu mesta. Sledeći izbori se održavaju u maju 2022. U ovom trenutku, istraživanja najavljuju dalji pad DUP-a od oko 9% u odnosu na rezultat iz 2017. godine, te težak poraz od strane Šin Fejna.

Istovremeno je porasla i podrška za irsko ujedinjenje. Britanska unija nije trenutno u direktnoj opasnosti, ali odnos snaga u pogledu ovog pitanja više ne dopušta preteranu samouverenost unionistima. Čak i bez skorašnjeg referenduma o tom pitanju, protokol o Severnoj Irskoj koji se nalazi u sporazumu između Borisa Džonsona i Evropske unije iz decembra 2020, sam po sebi već slabi veze između Belfasta i Londona. Trgovinski uslovi i odnosi sa Briselom će od sad biti različiti sa dve strane Irskog mora.

Sem Mekbrajd, urednik političke rubrike u dnevnom listu News Letter, ovako rezimira krizu unutar unionističkog tabora, kojem pripada i njegov list, nakon odlaska Arlin Foster: „Ako naredni lider DUP-a ispravi štetu nanetu tokom uprave Arlin Foster, pre svega u pogledu kredibiliteta stranke, severnoirskog Parlamenta i same Unije — to će biti uspeh. Ali najverovatnije je da u tome neće uspeti. Ova stranka više nije u stanju da povrati ono što je izgubila. Na kraju krajeva, nije više reč ni o nasleđu koje za sobom ostavlja Arlin Foster, niti o profilu njenog naslednika, nego o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Ukoliko naredni vođa DUP-a povede partiju u jednako spektakularan fijasko, onda će njegov naslednik u amanet dobiti jedno vrlo zakržljalo unionističko nasleđe. “

Obim štete koju je Bregzit naneo unionističkoj ideji može se naslutiti u kolumni Dejvida Trimbla, nekadašnjeg vođe Ulsterske unionističke stranke (UUP), objavljenoj prošlog februara u dnevnom listu Irish Times, čije je sedište u Dablinu. Ovaj (...)

Obim celog teksta : 2 173 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Danijel Fin

je autor dela One Man’s Terrorist: A Political History of the IRA, Verso, London, 2019.
PREVOD: Tanja Gavrilović

Podeli ovaj tekst