Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

MEDIJI

Medias culpa

Američka novinska agencija Associated Press, Volstrit džurnal, CNN, a onda i većina svetskih medija — od Gardijana u Londonu do Himalajana u Katmanduu — preneli su lažnu vest o smrti policajca Siknika, a nisu je prethodno verifikovali

Kada je rat u šah-mat poziciji, oni koji žele da ga produže mogu da postupe na više načina. Oni tvrde da je otkucalo poslednjih petnaest minuta, a da bi predaja pred neprijateljem bilo isto kao zabosti nož u leđa vojnicima koji su se godinama žrtvovali. Oni predviđaju da će svako povlačenje na ratištu ubrzati opšte rasulo i „pad domina“. Izdaja vojske od strane civila, zaslepljenost pred apokalipsom, dogovori sa neprijateljem: Prvi svetski rat, Alžirski rat za nezavisnost i Indokineski rat beskrajno su odbacivali ovu ekstremističku retoriku. Međutim, već nekoliko godina, jedna druga tehnika napreduje u SAD. Preko lažnih vesti (fake news) koje su zajednički izmislili bezbednosne službe i liberalna štampa, tvrdi se da bi Amerika, bela golubica demokratije sa anđeoskim krilima, bila meta zavere koju su spolja skovali Rusi, a iznutra „ekstremi“. Sigurno nema govora da im se dozvoli da ukradu ulog!

Vašingtonski sokolovi iskoristili su svoju „Putin kartu“ na Avganistan. Ubrzo nakon što je predsednik Donald Tramp najavio da će povući sve vojnike koji su i dalje prisutni u ovoj zemlji koju SAD okupira već dvadeset godina, veb sajt Njujork Tajmsa je postavio naslov: „Rusija je tajno ponudila premije avganistanskim militantima da ubijaju američke vojnike, potvrđuju obaveštajne službe “(26. jun 2020). Ipak, pred ovom „ogromnom eskalacijom hibridnog rata Rusije protiv SAD“, Bela kuća je inertna, srdito kažu autori ekskluzivne vesti (četiri Pulicerove nagrade za njih troje) jer je u skladu sa tezom koju godinama brani ovaj dnevni list „Tramp zauzeo popustljiv stav prema Moskvi.“

Iako otkriće Njujork Tajmsa ne sadrži nikakve dokaze, Vašington Post i Vol strit žurnal to potvrđuju sutradan, a ostali mediji plamte. Izbio je velik skandal u punom jeku predizborne kampanje. A kako opravdati američko povlačenje ako je to takođe cilj Vladimira Putina? Zar ovo ne bi, prema rečima voditeljke MSNBC-a, Rejčel Medou, bio novi „mučni“ dokaz saučesništva Bele kuće i Moskve koji „oduzima dah“?

Međutim, na prvi pogled slučaj deluje bizarno. Zašto želeti da se ubiju američki vojnici koji odlaze? I kako objasniti da su rezultati ove prevare tako neznatni, budući da je u Avganistanu 2019. godine, kada je navodno pokrenuta politika nagrađivanja, poginulo samo dvadeset i četiri američka vojnika? Ogorčenost se takođe čini prilično licemernom. Tokom 1980-ih godina SAD su, ne skrivajući to, podržale avganistanske mudžahedine, uključujući izvesnog Osamu bin Ladena, nudeći im stotine miliona dolara i Stinger rakete, zahvaljujući kojima su ubili ne dve desetine već hiljade sovjetskih vojnika.

Predsednik Tramp objavu Njujork Tajmsa odmah naziva „lažnim vestima“. Izvor te vesti je, što će se kasnije saznati, tajni agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je tu informaciju navodno dobio od avganistanskih vlasti nakon ispitivanja jednog talibanskog zatvorenika. Međutim, Državna bezbednosna agencija (NSA) sumnja u optužbu. Pentagon odbija da to potkrepi, a vladi u Kabulu je u interesu da, bila ta optužba istinita ili netačna, odloži odlazak američkih trupa, čega se plaši.

Tramp je 23. jula, u video razgovoru sa ruskim kolegom, odlučio da ne pominje to pitanje. Ogorčenost je tada eskalirala unutar Demokratske stranke, među neokonzervativnim (...)

Obim celog teksta : 1 598 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi & Pjer Ramber

PREVOD: Ana Mitić

Podeli ovaj tekst