Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

VIKTOR ORBAN JAČA SVOJU MOĆ ZAHVALJUJUĆI FONDACIJAMA

Potčinjena Mađarska

Po inicijativi vlade Mađarske, privatne fondacije su preuzele kontrolu nad većinom univerziteta kao i nad javnim dobrom u vrednosti od više milijardi evra. Kroz tu novu vrstu enormne privatizacije, premijer Viktor Orban osiromašuje državu u korist njemu bliskih ljudi, istovremeno ukorenjujući svoj uticaj u kulturnim i univerzitetskim institucijama u zemlji

Mađarski biznismen Andraš Tombor i njegov otac Balaž su 1996. godine, nakon plodotvornih finansijskih operacija, osnovali univerzitet Mathias Corvinus Collegium \(MCC). U duhu hrišćanskih i konzervativnih vrednosti, oni nastoje da formiraju izvanredan univerzitetski institut na kom se podstiču rasprava o idejama i kritički duh. Iako se prvih godina svodila na običan internat, ova mala ustanova je toliko porasla da joj sada treba napraviti mesta. Na Gelertovom brdu, koje gleda na Dunav i Budimpeštu, treba srušiti staru zgradu koja zaklanja Balaši institut (ekvivalent Francuskog instituta) da bi se do 2025. godine obezbedilo mesto za njene nove prostorije.

Fondacija Tihanji, koju je osnovala porodica Tombor da bi finansirala svoje univerzitetske i kulturne projekte, postala je kompanija za upravljanje imovinom nakon što je stekla mnogo javnih dobara. Država joj je besplatno ustupila važne nekretnine kao i udeo u vodećim kompanijama, tačnije 10% naftne i gasne kompanije Mol i farmaceutske kompanije Gedeon Richter. Tokom 2020. godine, fondacija je navodno od države primila imovinu koju nezavisni mediji procenjuju na više od 500 milijardi forinti (1,4 milijarde evra). To je više od godišnjeg budžeta dvadeset i sedam javnih visokoobrazovnih ustanova u Mađarskoj za 2019. godinu. Ova fondacija od tada investira u luksuzne nekretnine. Stekla je marinu Refilep na jezeru Balaton, hotel Konferencia, luksuzni objekat u Đeru i Aranjibiku, amblematičan hotel u Debrecinu.

Kao ultrakonzervativna lobistička grupa, Fondacija Tihanji održava bliske veze sa vladom Viktora Orbana. Ona je 2015. godine osnovala Institut za istraživanje imigracije čiji je generalni direktor, Balaž Orban (koji nije u srodstvu sa premijerom). jedan od državnih sekretara u premijerovoj kancelariji, zadužen za odnose sa parlamentom. Ova fondacija je ojačala u domenu kulture uzevši 25% kapitala Libri, glavnog aktera na izdavačkom tržištu u Mađarskoj. Istovremeno, MCC se pretvorio u pravi visokoobrazovni institut i planira da privuče više od deset hiljada studenata u Mađarskoj, ali i u ograncima za mađarsku manjinu u susednim zemljama (Slovačka, Ukrajina, Rumunija i Srbija). Njen generalni direktor Zoltan Salai nagleda programe različitih istraživačkih centara dok istovremeno rukovodi konzervativnim nedeljnikom Mandiner.

Fondacija Tihanji je ukinuta u junu 2020. za vreme osnivanja fondacije Mathias Corvinus Collegium univerziteta koji je poslužio kao pratnja za duboku transformaciju zemlje. U martu 2019. godine, vlada je uvela novi pravni status koji do tada nije postojao u Mađarskoj. Reč je o statusu „fondacije od poverenja“, za koju se smatra da je „od opšteg interesa za javnu službu“. Prošlog aprila, trideset i dve od tih fondacija su ugledale svetlost dana, sa početnom javnom dotacijom od po 1,7 miliona evra za svaku od njih, da bi upravljale imovinom koja je do tada bila u rukama države. Bez imalo novčane naknade, postaju vlasnici važnih javnih dobara, poput baroknog dvorca iz 18. veka, palate u srcu Budimpešte, pozorišta, pola ostrva na Dunavu i niza drugih nekretnina u celoj zemlji. Nezavisni mediji procenjuju da taj „poklon“ vredi više milijardi evra. Vlada negira svaku vrstu privatizacije. Ona zaključuje da se ta imovina ne može preneti na privatnike i da se može koristiti samo u službi „opšteg interesa“, dodajući da država zadržava „pravo kupovine unapred“.

„Izgradnja nove ere“

Zakon predstavlja ove nove pravne strukture kao „nezavisne od vlade“. To je formulacija koja sakriva potpuno zatvaranje od strane trenutne vlasti. Samo kvalifikovana većina dve trećine Narodne skupštine, poput one koju ima Fides — Mađarska građanska alijansa od izbora 2018. (...)

Obim celog teksta : 1 787 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Toma Lafit & Korentan Leotar

TOMA LAFIT je novinar u Budimpešti, a KORENTEN LEOTAR je glavni urednik sajta Courrier d’Europe centrale.
PREVOD: Anja Mitić

Podeli ovaj tekst