Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Imperija koja ne odustaje

Ne pristaje Sjedinjenim Državama da dugo glume skromnost. Mesec dana od povlačenja iz Avganistana, imperijalni poredak vratio se na staro. U prilog tome govori i nedavni šamar Vašingtona Parizu.

Mesec dana? Ni toliko. Talibani tek što su preuzeli aerodrom u Kabulu, a neokonzervativci su poiskakali iz svojih jazbina. Zapad je „izgubio Avganistan“, kažete? U tom slučaju neophodno je učvrstiti prisustvo u ostatku sveta, kako bi strateški rivali, a posebno Kina i Rusija, shvatili da neće biti povlačenja iz naredne bitke. „Rat nije završen“, rezimirao je senator i bivši predsednički kandidat republikanaca Mit Romni. „U većoj smo opasnosti nego ikada do sad. Moraćemo još više da ulažemo u našu bezbednost (1). Nakon širenja haosa po Bliskom istoku, Sjedinjene Države sada se okreću prema Pacifiku i mornaricu usmeravaju protiv Kine. Biće to, dâ se pretpostaviti, jedan posve neznatan okršaj…

Upravo to se nalazi u središtu diplomatske mini-krize između Francuske i Sjedinjenih Država, a ne frustracija Pariza zbog toga što mu je zakinut unosni ugovor o mornaričkom naoružanju. Ovde je bitno na koji način Evropa treba da reaguje na antikinesku vojnu alijansu koju je Vašington upravo najavio zajedno s Velikom Britanijom i Australijom. Što se svega ostalog tiče — spektakularnog javnog poniženja, nelojalnosti „saveznika“, odsustva konsultacija o velikoj geopolitičkoj odluci — Jelisejska palata je u proteklih petnaest godina navikla na američke uvrede, bilo da je reč o špijuniranju predsednika Republike koje je otkrio Vikiliks, komadanju „Alstoma“ od strane „Dženeral elektriksa“ (zahvaljujući pljačkaškim pravnim manevrima), da i ne spominjemo ogromne novčane kazne iznuđene od francuskih kompanija i banaka koje nisu primenile međunarodnom pravu suprotne sankcije Sjedinjenih Država protiv Kube i Irana (2).

Da bi odgovorio na australijsko-američki šamar, Emanuel Makron bi osim bezazlenog opoziva ambasadora postavljenih u Kanberi i Vašingtonu trebalo da odobri politički azil Džulijanu Asanžu i Edvardu Snoudenu, ljudima koji su svetu razotkrili slabe tačke imperije. Takav izliv dostojanstva ne bi mogao da prođe nezapaženo.

Dok njeni predsednici blebeću, Francuska se deklasira. Tako se i iznova pridružila vojnokomandnoj strukturi Severnoatlantskog saveza (NATO) kojim kormilari Vašington; u rastućoj meri prepušta diplomatski suverenitet Evropskoj uniji, koja vrvi od vazala Sjedinjenih Država; održava niz sankcija protiv Rusije koje zabranjuju sklapanje bilo kakvog sporazuma „od Atlantika do Urala“, što je ujedno i jedina nada za vađenje Starog kontinenta iz američkih i kineskih šaka. Ukoliko ne želi da potone u beznačajnost, Francuska bi pod hitno trebalo da stavi do znanja Vašingtonu, ali i Pekingu, Moskvi, Tokiju, Hanoju, Seulu, Nju Delhiju i Džakarti, da joj ne pada na pamet da se upusti u rat u Pacifiku koji Sjedinjene Države pripremaju (3).

Serž Alimi

PREVOD: Matija Medenica

(1Cable News Network, 29. avgust 2021.

(2Vidi, Jean-Michel Quatrepoint, „Au nom de la loi… américaine“, Le Monde diplomatique, januar 2017.

(3Vidi, Martine Bulard, „L’Alliance atlantique bat la campagne en Asie“, Le Monde diplomatique, jun 2021.

Zaustavi se, promisli

Tekstovi na ovom sajtu ne bi postojali bez finansijske podrške naših čitalaca, koji su pretplaćeni na LMD

Pretplatite se

Podeli ovaj tekst