Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Još uvek tabu za Zelene

„Projekat za ekološku republiku“ Ekološke Evrope — Zelenih (EELV) za 2022. godinu u više navrata kritikuje „model rasta po svaku cenu“. Međutim, pojam „odrasta“ ne pominje se nijednom na 83 stranice dokumenta opisanog kao „kolektivni rad“ na osnovu kog treba da se utvrdi program za predsedničke izbore.

Tri kandidata EELV-a na partijskim izborima zaobišli su ovu temu tokom debate na LCI-ju, 8. septembra ove godine. Erik Piole izjavio je da „nije ljubitelj“ ovog pojma. Janik Žado nije želeo „da vodi teorijsku debatu pred Francuzima koji je neće razumeti“. Što se tiče Sandrine Ruso, ona je procenila da „to nije tema. Tema je preraspodela bogatstva“. Jedino je Delfin Bato odrast pretvorila u centralnu osu svoje kampanje, uporno ponavljajući u svakom javnom nastupu da bi „odrast trebalo da postane glavni ekološki pojam“, budući da je on „jedino realno rešenje koje može da zaobiđe katastrofu“. To joj je omogućilo da osvoji treće mesto u prvom krugu partijskih izbora, iako je njena prošlost u Socijalističkoj partiji i njena sadašnja primarna organizacija, Generacija ekologije, dovode u vezu sa liberalnim politikama, čak i sa idejom „zelenog rasta“.

U istraživanju sprovedenom za vreme zdravstvene krize, dve trećine Francuza izjasnile su se pozitivno prema ideji odrasta (13% veoma pozitivno, 54% uglavnom pozitivno) definisanoj kao smanjenje „proizvodnje dobara i usluga kako bi se zaštitili životna okolina i dobrobit čovečanstva“. Među simpatizerima EELV-a taj procenat iznosi 79%; 86% za glasače Nepokorene Francuske, kao i 50% kod Republikanaca.

Obim celog teksta : 273 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Benoa Brevij

PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst