Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U KINI, ZIMSKI SPORTOVI PODSTAKNUTI OLIMPIJSKIM IGRAMA

„Najveće tržište za skijaše početnike“

Kina ponekad zaostaje, ali kada se lideri i biznismeni angažuju, stvari se brzo menjaju. Zimski sportovi jedva da su postojali 1995. godine; uoči Olimpijskih igara, koje će se tamo održati u februaru, zemlja poseduje skoro osam stotina skijališta. Najvažnije ski-staze su pokrivene i mogu da prime tri hiljade skijaša istovremeno

Nekoliko nedelja pred Zimske olimpijske igre, koje će se održati od 4. do 20. februara 2022. godine, kineski gledaoci su na javnom kanalu CCTV naišli na kratak dokumentarac pod nazivom „Čuvari bele planine“, koji veliča herojstvo radnika na ski-stazama. Upoznajemo pedesettrogodišnjeg San Dančanga, zaposlenog u skijalištu Fusin, u provinciji Đilin na severoistoku zemlje. Ovaj dobri čovek upravlja snežnim topovima, u smeni od 8 sati uveče do 8 sati izjutra. Crevo za vodu se zaglavi, desi se nepravilna rotacija: na najmanju anomaliju, mašine šalju upozorenja na njegov smartfon.

Kamere se potom okreću ka Gao Venbinu i njegovom čistaču staze sa gusenicama, koji mora da poravna trideset staza obasjanih prejakim farovima. „Sneg stvara nove mogućnosti za zapošljavanje“, zaključuje glas, podsećajući da vlada namerava da 300 miliona Kineza privoli zimskim sportovima.

Kao i svake godine, Vu Bin, predavač na Univerzitetu za sport u Pekingu, ali i potpredsednik Kineske skijaške asocijacije i bivši strateški direktor u kompaniji Vanke, jednom od četiri glavna investitora u oblasti nekretnina u zemlji, objavio je prošlog jula svoju Belu knjigu o ski-industriji, koja nudi preciznu sliku. Država poseduje 770 zimskih sportskih odmarališta; 1996. bilo je samo jedno, a 2008. godine bilo ih je 200.

U jednoj godini (april 2020 — april 2021) zabeleženo je 20,76 miliona „skijaških dana“, za vežbače uglavnom mlađe od 50 godina (83%), i to na veštačkom snegu (u 80% slučajeva). Činjenica da tek 22% staza nudi pad veći od sto metara ukazuje da su u pitanju početnici. „Kina se može smatrati najvećim tržištem na svetu za skijaše početnike“, sumiraju francuski istraživači Arno Vake i Sara Mišler. „Potrebno je da se razvije jednostavna metoda za učenje u pola dana, kako bi se privukla viša srednja klasa“, dodaju oni. Zaista, Kinezi skijanje ne vide kao sport koji zahteva obuku, već kao proizvod za kratku zabavu: „Nakon dva ili tri sata vežbanja, ispitanici u odmaralištu žele da rade nešto drugo: da idu u kupovinu, u saune, pominju tople kupke, ali je najpopularnija aktivnost odlazak u restoran!“

Gondole iz Izera

Dobrostojeći vežbači često posećuju odmarališta na severoistoku, uključujući oblasti Bidahu i Jabuli, gde je osnovan Club Med, u vlasništvu kineskog Fusina od 2015. godine. U decembru su se cene za pun pansion sa paketom ponude i opremom kretale od 2.000 do 3.000 evra po osobi nedeljno (dva do tri puta više od prosečne mesečne plate u Pekingu ili Šangaju). U poslednje dve godine, usled (…)

Obim celog teksta : 1 282 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Žordan Puje

je novinar.
PREVOD: Milisava Petković

Podeli ovaj tekst