Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Kriza u Ukrajini - Hronologija

12. jun 2020: Organizacija Severno-atlantskog pakta (NATO) priznaje Ukrajinu kao partnera koji ima koristi od programa „Nove mogućnosti“. Ovaj status omogućava poboljšanje interoperabilnosti i saradnje između snaga Alijanse i ukrajinske vojske.

3. februar 2021: Vašington pristaje da produži ugovor „Novi početak“ na pet godina. To je jedan od poslednjih sporazuma o kontroli naoružanja između Rusije i SAD koji je još uvek na snazi.

April 2021: Moskva mobiliše skoro sto hiljada ljudi na ukrajinskoj granici tokom nekoliko nedelja.

8. jun 2021: Državni sekretar Entoni Blinken izjavljuje pred američkim senatorima: „Mi podržavamo ulazak Ukrajine u NATO.“

16. jun 2021: Sastanak u Ženevi između američkog predsednika Džozefa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina. Ponovo je pokrenut dijalog o strateškim pitanjima.

Novembar 2021: Rusija ponovo raspoređuje trupe na svom zapadnom krilu.

17. decembar 2021: Moskva objavljuje dva nacrta ugovora koji imaju za cilj obnovu kolektivne bezbednosti u Evropi. Kremlj posebno traži pismene garancije o neproširenju NATO-a na istok, kao i o povlačenju američkih snaga iz zemalja istočne Evrope.

10. januar 2022: Održavanje rusko-američkog predsedničkog samita u Ženevi, a zatim, narednih dana, sastanak NATO—Rusija i sastanak u okviru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Razgovori nisu dali rezultate.

17. januar 2022: Belorusija najavljuje da će se u februaru održati zajedničke vojne vežbe sa Rusijom na njenoj teritoriji.

19. januar 2022: SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini od 200 miliona dolara (176 miliona evra), pored već dodeljenih 450 miliona.

Obim celog teksta : 242 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst