Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

UREDNIČKI UVODNIK: Nedeljni praziluk

Tokom uredničkog zatišja usled sezone godišnjih odmora, pažnju francuskih medija držala je zapanjujuća priča o Le Journal du dimanche (Nedeljne novine, odnosno nedeljnik koji izlazi jednom nedeljno, u nedelju, prim. ur.). Ova Biblija liberalne buržoazije, koja izlazi svake nedelje, poznata je po samozadovoljnim intervjuima s ministrima, reportažama Bernar-Anrija Levija i odbojnosti spram društvenih pokreta. Milijarder Vansen Bolore u junu je za glavnog urednika postavio čoveka bliskog ekstremnoj desnici. Stupivši u četrdesetodnevni štrajk, redakcija je iznenada otkrila svu surovost društvene borbe, koju su karakterisali kao „gunđanje“ kada bi je neki drugi vodili. To ipak nije sprečilo da 6. avgusta ovaj nedeljnik ponovo izađe iz štampe, usklađen s idejama svog novog vlasnika, koji je isti recept primenio i na kanal i-Tele, sada preimenovan u CNews (TV kanal koji je postao tvrđava ekstremne desnice; jedna od TV zvezdi na kanalu je i Erik Zemur, bivši predsednički kandidat osuđen za podsticanje rasne mržnje, prim. ur.).

U međuvremenu je došlo do erupcije peticija i izjava bezgranične privrženosti „ovom listu, njegovoj nezavisnosti, njegovom pripovedačkom stilu. (…) Njegovim republikanskim vrednostima, oštro suprotstavljenim onima ekstremne desnice“ (prema jednoj izjavi koju je objavio Libération). U Le Mondu je čak četiri stotine „ličnosti iz sveta politike, privrede, društva, kulture, ljudskih prava i sporta“ udružilo snage da bi osudilo ovaj „napad na demokratske slobode“. Među njima su se našli bivši socijalistički premijer Lionel Žospen, gradonačelnica Pariza An Idalgo i makronista, poslanik u Evropskom parlamentu, Paskal Kanfen, kao i reper Džoi Star, glumica Sandrin Kiberlen i kuvar Iv Kamdebor…

Kažu da se Bog smeje onima koji kukaju nad posledicama uzroka koje sami neguju. Ovog leta božanske zabave svakako nije manjkalo. Francuska elita odavno podstiče bogataše da uspostave kontrolu nad velikim (...)

Obim celog teksta : 590 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Benoa Brevij

PREVOD Matija Medenica

Podeli ovaj tekst