Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U NASTAVKU: Ukrajina i efekat „mamurluka“ francuskih medija

Panika u višim ešalonima redakcija francuskih medija: „Svetom se šire zabrinjavajući zvuci“, upozorava kolumnista Figaro-a, Filip Želi, „o neizbežnom porazu Ukrajine“ (8. decembar 2023). Nakon neuspeha kontraofanzive, međunarodna pažnja okrenula se prema Gazi, a zapadne zemlje počele su da dovode u pitanje vojnu pomoć koju pružaju Kijevu. „Bilo kakvo smanjenje pomoći Ukrajini bio bi prava drama“, upozorio je naslov u Libération-u (14. decembar), dok France Inter pita Bernar-Anrija Levija: „Kako je Volodimir Zelenski? Vi ga redovno viđate.“ Za to vreme, Le Monde (14. decembar) upozorava na „rđavu mogućnost odsustva snage“, dok ukrajinskog predsednika opisuje kako „napregnutog lica, gotovo molećivog pogleda“ očajnički zastupa svoju stvar.

Čak i LCI, dvadesetčetvoročasovni ukrajinski propagandni kanal na francuskom jeziku, s mukom podiže moral. „Nama je to zastrašujuće“, priznaje general Vinsent Deport. „Opkladili smo se na pad Rusije, a dogodilo se upravo suprotno“ (10. decembar). Novinar Galager Fenvik opominje državnike koji se premišljaju: „Sve što danas štedite u dolarima, sutra ćete platiti ljudima. (…) Ne vidim šta bi Vladimira Putina sprečilo da zbriše granice NATO-a“ (LCI, 9. decembar). „Ova jesenja depresija najbolje se može objasniti efektom ʻmamurlukaʼ“, priznaje Žan-Dominik Merše u L’Opinion-u(11. decembar). „Ukrajina i Zapad su na proleće bili opijeni idejom brze vojne pobede i kolapsa Rusije već tokom leta.“ On je i sam s uživanjem ispio to piće, ne isključujući pre nekoliko meseci mogućnost da bi Ukrajina mogla da „ponovo zauzme čitavu svoju teritoriju, uključujući i Krim“ (24–25. februar).

Međutim, jedno obimno istraživanje objavljeno u Washington Post-u četvrtog decembra prošle godine upravo je pokazalo da je ukrajinski neuspeh ujedno i neuspeh zapadnih lidera, koje su ratnohuškački kolumnisti bodrili. Znalo se da oružje, obuka i obaveštajne (...)

Obim celog teksta : 704 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi & Pjer Ramber

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst