Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

„Demaskirajmo populizam!“

Završio je Visoku ekonomsku školu, a karijeru je izgradio u poslovnom sektoru, kao i njegov otac. Sada upravlja francuskim javnim sektorom. Ministar za javne službe Stanislas Gerini planira da olakša otpuštanje neefikasnih radnika. Vlada mora da tokom 2024. godine uštedi 10 milijardi evra.

Dve kuće na selu i stan u Parizu od preko 200 kvadratnih metara: Gerinijeva imovina je do 2022. godine iznosila skupa četiri miliona evra. Vlada je obećala 80.000 javnih službenika koji usled manjka stanova tokom 2023. godine nisu ostvarili pravo na subvencionisan smeštaj, ali i milionima Francuza čiji prihodi više nisu dovoljni da pokriju troškove stanovanja, ne da će finansirati izgradnju socijalnih stanova, već da će iz postojećih izbaciti podstanare koji prelaze prihodne granice. Ili, kako je 2021. godine analitički centar Grasi izneo u jednom izveštaju, da će „ubrzati rotaciju unutar socijalnog fonda“.

Jedan od pripadnika ovog analitičkog centra je i Fransoa Vileroa de Galo, guverner Banke Francuske. On pored plate, koja iznosi 25.321 evra, prima i dodatak za stanovanje u iznosu od 6.182 evra mesečno. Cena čoveka satkanog od uverenja (društveni katolicizam ne poriče i malo udobnosti): nakon „petnaest godina tokom kojih vlada nije ispunjavala (…) svoje obaveze“, sekirao se on na jednom skupu u martu prošle godine, trebalo bi „konačno ozbiljno“ se pozabaviti javnom potrošnjom. Smanjenje broja zaposlenih, zatvaranje filijala: na primer, predložio je Vileroa. Nakon što je troje zaposlenih u Banci Francuske 2023. godine izvršilo samoubistvo, ovaj visoki državni službenik bez oklevanja je pokrenuo „plan blagostanja na radnom mestu“.

Pjer Moskovici garantuje da je Vileroa de Galo posvećen „opstanku javnih službi“. Ako je neko upućen u tu temu to je on. Kada je vlada u februaru priznala značajno pogoršanje deficita, predsednik Upravnog suda zatražio je da se napravi ušteda od 50 milijardi evra. „Nijedan sektor nije u potpunosti zaštićen. I (...)

Obim celog teksta : 507 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Gregori Repski

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst