Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

ISEČCI IZ ŠTAMPE

CIKADE

Ove godine, u Sjedinjenim Državama dve vrste cikada istovremeno će izroniti iz zemlje nakon nekoliko godina podzemne gestacije. Ovaj fenomen privukao je pažnju naučnika (Le Temps, 13. april 2024).

Poslednji put kada se ovaj fenomen zbio, predsednik Sjedinjenih Država zvao se Tomas Džeferson – to vam sve govori. Kao i 1803. godine, dve od petnaest populacija periodičnih cikada registrovanih u Sjedinjenim Državama, one pod nazivima „leglo XIX i XIII“, izroniće iz zemlje i popeti se na drveće kako bi se razmnožile (…). [Ove] vrste poznate po svom rodu Magicicada razmnožavaju se tek svakih trinaest godina, u slučaju jednih, odnosno sedamnaest godina u slučaju drugih. (…) Ovaj sinhronizovani izlazak, iako se proteže tokom nekoliko nedelja, navodno služi da preplavi predatore. (…) Iako je evolucija puna matematičkih primena, istraživače muči jedno pitanje: zbog čega trajanje ciklusa Magicicada odgovara prostim brojevima? (…) Razlog bi mogao biti sprečavanje hibridizacije, budući da se leglo XIX i XIII mogu sresti tek trinaest puta sedamnaest, odnosno ukupno dvesta dvadeset jednu godinu.

ŽVRLJOTINA

Sredinom aprila, beloruski predsednik primljen je u Kremlju. Tom prilikom razgovaralo se o mogućem ponovnom pokretanju pregovora s Ukrajinom, kako izveštava ruski list Moskovski Komsomolets (12. april).

Aleksandar Lukašenko predložio je „ponovno pokretanje mirovnih pregovora započetih u Istanbulu u proleće 2022.“ „Vladimire Vladimiroviču [Putine], instinkt me nikada nije prevario. Došlo je vreme kada će Ukrajina pozitivno odgovoriti na vaše pozive na mirno rešenje sukoba“, dodao je beloruski predsednik, ističući: „Ako odgovor izostane, to znači da oni jednostavno ne žele mir.“ Lukašenko je nagovestio i to da bi pregovori trebalo da počnu pre nego što Volodimiru Zelenskom 20. maja istekne mandat [iako zbog rata izbori nisu raspisani]. „[Njegov naslednik, ako bude izabran] bi mogao reći: ʻOvo je potpisao (...)

Obim celog teksta : 632 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se
PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst