Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

UREDNIČKI UVODNIK: Dokument Die Welta o ulozi zapadnih ratnih huškača u sabotiranju dogovora između Rusije i Ukrajine

JPEG - 5.7 Mio
Zoran Svilar – „Sugerisani nesporazum”

Šta li to zaokuplja pažnju francuskih novinara i komentatora, inače zainteresovanih za „tajne dokumente“ o Rusiji? Novinara i komentatora koji love svaki „tajni plan“ Moskve nameren da uruši koheziju demokratskih društava, svaku „rusku krticu“ sakrivenu u državnom aparatu? Konzervativni nemački dnevni list Die Welt poslužio im je 28. aprila na srebrnoj tacni poverljivi istočni projekat, poslednju verziju mirovnog sporazuma o kom su Kijev i Moskva pregovarali na početku rata. Reklo bi se značajan dokument, čije bi usvajanje potencijalno predupredilo dve godine sukoba i na stotine hiljada mrtvih. Francuski mediji su gotovo bez izuzetka skrenuli pogled, možda da ne bi kopali po slučaju koji zapadne ratne huškače ne predstavlja u najboljem svetlu.

Istanbul, 29. mart 2022. Ruska i ukrajinska delegacija ponovo se sastaju u novom krugu pregovora, sedmi put u mesec dana, u promenjivom vojnom kontekstu u kom ruski agresor trpi prve poraze. Po završetku razgovora, oba tabora pozdravljaju „značajne“ pomake i pokazuju optimizam. Kijev otvara vrata za neutralni status, Moskva za primirje. Ipak, pregovori se prekidaju, iz razloga koji dan-danas ostaju predmet rasprave. Dokument Die Welta donosi nekoliko pojašnjenja.

Prema zvaničnoj verziji, otkriće masakra u Buči, u prvim danima aprila, promenilo je situaciju i ubedilo predsednika Volodimira Zelenskog da više ne može da pregovara s „genocidnom“ silom. Gotovo dve nedelje nakon otkrića ratnih zločina razgovori se, zapravo, nastavljaju putem video poziva i traju sve do 15. aprila. Tokom te dve nedelje pregovora glavne crte postavljene u Istanbulu pretočene su u detaljan tekst, dug 17 strana. Čitajući ga, jasno razaznajemo prioritete oba tabora i obim kompromisa na koje su bili spremni da pristanu kako bi obustavili sukob.

Umesto teritorijalnih proširenja, Rusija traži bezbednosne garancije duž svoje granice, postavljajući već u prvi član „trajnu (…)

Obim celog teksta : 606 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

Benoa Brevil

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst