Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Medijska banalizacija Nacionalnog fronta

Političari, novinari i politikolozi pričaju jezikom koji nije mnogo udaljen od mog, onda kada ga taj njihov jezik ne baca u senku, ili čak prevazilazi. Poistovetio sam se zato što svi govore kao ja.“ – Žan-Mari Le Pen, tadašnji predsednik FN-a, France Inter, 16. april 2002.

Daleko od prekida sa Evropskom Unijom i zapadnim demokratijama, Italija Đorđe Meloni pojavljuje se kao jedan od njihovih stubova. (...) Okrenula je leđa iliberalnoj demokratiji Viktora Orbana i diktaturi Vladimira Putina. Ponela se kao uzoran saveznik Sjedinjenih Država i NATO-a u ukrajinskom ratu i planira da napusti sporazum sa Kinom o novim putevima svile, potpisan 2019. godine, koji je pretvorio Italiju u trojanskog konja za pekinška ulaganja u Evropsku Uniju.“ – Nikola Bavre, desnoliberalni intelektualac, Le Figaro, 22. maj 2023.

Ne postoji veći borac za Evropu i za evro od Dorđe Meloni.“ – Alen Menk, novinar i desnoliberalni intelektualac, LeFigaroVox, 8. – 9. jun 2023.

Postoje mnoge oblasti u kojima Nacionalni zbor kopira predloge UMP-a [Unije za narodni pokret, tradicionalne konzervativne partije vlasti, prim. ur.] (...) Ključ novog projekta na kome radi UMP je da se kaže, mimo onoga što su desnica i levica radili trideset godina: nova situacija zahteva projekat u kojem, po ovom pitanju imigracije, pišemo novu imigracionu politiku. (...) Neshvatljiva je činjenica da ilegalni stranci ne plaćaju ništa za podmirivanje svojih potreba. Eto, ja to kažem jasno.“ – Žan-Fransoa Kope, bivši predsednik UMP-a, France Inter, 21. oktobar 2013.

Umesto da pokušavaju da potpuno isključe stranke ekstremne desnice iz vlade i iz javnih debata, najbolji odgovor je da se tradicionalne stranke uključe u dijalog i da, povremeno, sklope sporazume sa njima. Preuzimanje vladinih obaveza moglo bi ih navesti na umerenost.“ „Švedske demokrate, stranka protiv imigracije, nije uradila ništa strašno od kada (…)

Obim celog teksta : 543 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se
PREVOD: Emilija Šarović

Podeli ovaj tekst