Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Prećutni dogovor na Crnom moru oko žitarica

U julu 2023. se činilo da je prehrambena sigurnost u svetu ugrožena. Moskva je obustavila učešće u sporazumu koji je dopuštao izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora. No, godinu dana kasnije Gostoljubivo more (Euheinos Pontos prema starogrčkom nazivu) doživljava iznenađujuću trgovinsku dinamiku. Kao da su se dve zaraćene strane dogovorile da ograniče sukobe na tom području

JPEG - 736.7 kio
@Artem Kniaz

Pod okriljem Ujedinjenih nacija su se u julu 2022. godine Moskva, Kijev i Ankara sporazumele da, uprkos borbama na Crnom moru, omoguće Ukrajini da izvozi žito. Rusija je dvanaest meseci kasnije obustavila učešće u Crnomorskoj inicijativi za žitarice. I dok su analitičari predviđali kolaps, ukrajinski izvoz žitarica morskim putem ide iznenađujuće dobro: izvoz je dosegao dvadeset i dva miliona tona u prvom kvartalu 2024, odnosno dva puta više nego tokom prva tri meseca 2023. kada su ukrajinski brodovi koristili pomorski koridor koji je otvoren u okviru sporazuma o žitaricama. Luka u Odesi, koja obuhvata lučke terminale samog grada, Čornomorskog i Pivdenjija, glavna je žila kucavica za dvanaest miliona tona izvoza u prvom kvartalu 2024. godine. Tri miliona tona je izvezeno preko Dunava a dva miliona zemaljskim putem tokom istog tog perioda. Izvoz žitarica iz te ratom zahvaćene zemlje je gotovo sustigao nivo od pre izbijanja sukoba (razlika je svega 5%). Kako objasniti taj povratak u normalu?

Ubeđena da se Ukrajinci služe pomorskim koridorom za napade dronovima na Krim i da tim istim putem primaju prikrivenu pomoć, Moskva istupa iz Crnomorske inicijative 17. jula 2023. Nakon toga je usledila višednevna kampanja bombardovanja pomorskih infrastruktura luke u Odesi koja je dotad bila zaštićena sporazumom. Ruska mornarica je 15. avgusta 2023. na jugozapadu Crnog mora, u blizini turskih voda, čak izvršila kontrolu tankera za koji sumnja da nosi vojnu opremu namenjenu Ukrajini. Kijev, međutim, uspeva da drži rusku flotu na odstojanju neodređenom pretnjom o postavljanju protivbrodskih projektila i o upotrebi površinskih dronova. Njima je 5. avgusta 2023. pogođen ruski tanker na ulazu u Kerčki moreuz. Kao i kampanja protiv ukrajinskih energetskih instalacija u zimu 2022, i ova protiv žitne infrastrukture u leto 2023. je propala. Od tada je uspostavljena nova ravnoteža.

Ukrajinski vojni uspesi na Crnom moru samo delimično objašnjavaju to novo stanje stvari. Moskva nema stvarni interes za eskalaciju sukoba. Jer, iako je ukrajinski izvoz žitarica morskim putem nastavljen zahvaljujući uvođenju novog koridora preko rumunskih i bugarskih voda, ruska crnomorska pomorska trgovina je doživela pravi procvat. Sa (…)

Obim celog teksta : 1 068 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Igor Delanoe

je pomoćnik direktora u francusko-ruskoj Opservatoriji, doktor istorije.
PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst