Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U NASTAVKU: Francuska je nadmašena u Africi

Posve očigledno zatečena događajima u Nigeru od 26. jula, Francuska je improvizovala odgovor u borbenom i pompeznom tonu. Predsednik Emanuel Makron je nesvakidašnjem brzinom naložio evakuaciju preko hiljadu Evropljana. Uz to je i zapretio: na napade na francuske državljane uzvratiće se „neumoljivo“.

Stanovnik Jelisejskih polja je, štaviše, iskritikovao svog glavnog i odgovornog za spoljnu bezbednost zbog toga što nije predvideo ovaj puč. Ipak, uvreženo je mišljenje da je izvesna arogancija političara zaslužna za to što se reči agenata obaveštajnih službi retko kad ispravno čuju.

Pariz sada pučistima služi kao strašilo. „Francuska se nalazi u delikatnoj situaciji (…): šta god da kaže, šta god da uradi, obiće joj se o glavu“, objašnjava novinar Remi Karajol. „Ova situacija (...) pre svega je rezultat duge istorije mešanja, nesporazuma i ponižavanja, tokom kolonizacije, ali iznad svega nakon dekolonizacije, što sve danas Francusku čini nečujnom. (…) Možda bi trebalo da naučimo da držimo jezik za zubima i razmotrimo potpunu reviziju (…) naše ʻafričke politikeʼ “.

Hoće li Francuska platiti cenu aranžmana nigerske hunte sa Sjedinjenim Državama i evropskim silama prisutnim u toj zemlji? Američka diplomatija aktivna je na najvišem nivou: državni sekretar Entoni Blinken množi svoje demarše, dok je pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland 6. avgusta upriličila iznenadnu posetu Nijameju.

Obim celog teksta : 265 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

An-Sesil Rober

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst