Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U NASTAVKU: Ta detinjasta ideja zvana mir

Diskvalifikovana Francuska

Od početka sukoba, neki Palestinci su znali šta da očekuju od Francuske i Evropske unije, kao i od zapadnih medija. Bivši ambasador Palestine pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Elijas Sanbar, sa gorkom ironijom piše:

Francuska je suverena i nezavisna zemlja. Ona može sa punim pravom biti ogorčena zbog sudbine civila, Izraelaca ili drugih nacionalnosti koje su pale u prvim danima tekućeg rata. Ona takođe može i da ostane uzdržana kada se govori o užasnom i rastućem broju dece ubijene u bombardovanju Gaze. Može zabraniti palestinske demonstracije solidarnosti, nastaviti da daje vatrene izjave u korist Izraela i može da ne govori mnogo o palestinskim nesrećama. Ona to može... Ali to joj je najbolji način da se diskvalifikuje i da izađe iz buduće igre.“ (Intervju objavljen u novinama Le Monde 13. oktobra 2023)

Bombardovanje je rešenje za budućnost

Glavni odgovorni urednik „svetske“ sekcije nedeljnika Le Point, Lik de Baroše, 18. januara prošle godine zamislio je posledice mogućeg prekida vatre u Gazi:

Posledice izraelske vojske su, na veliku žalost, nedovoljne da bi se prekinulo neprjateljstvo. Jer šta bi se dogodilo kada bi Izrael položio oružje? Sa svojim taocima, Hamas bi imao sredstva da ga godinama ucenjuje. Nastavio bi da kontroliše Pojas Gaze. Njegove vođe postale bi junaci širom arapsko-muslimanskog sveta. Vladimir Putin i Si Đinping pozdravili bi napade na zapadne interese. Iran i njegove milicije u Jemenu, Iraku, Siriji i Libanu raširili bi svoja krila. Džihadističke organizacije, na čelu sa takozvanom Islamskom državom Daeš, bile bi ohrabrene da nastave svoje napade, samo da bi pokazale kako su i one sposobne da, kao Hamas, nanesu smrtonosne udarce svojim neprijateljima – među koje smo i mi svrstani. Da li to zaista želimo?

Ta detinjasta ideja zvana mir

U listu Le Figaro, novinarka Lor (...)

Obim celog teksta : 506 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se
PREVOD: Emilija Šarović

Podeli ovaj tekst