Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PEDESET GODINA NAKON „REVOLUCIJE KARANFILA”

Uspon ekstremne desnice u Portugalu

Nakon osam godina na vlasti, Socijalistička partija je izgubila izbore u Portugalu. Ako nijedna stranka ne osvoji apsolutnu većinu, koalicija desnog centra osvojiće najviše mandata. Njen lider, Luis Montenegro, preuzima vođstvo manjinske vlade u parlamentu, za sada bez udruživanja sa ekstremnom desnicom koja snažno napreduje. Ali zašto je ovaj uspeh ujedno i kraj portugalskg fenomena?

JPEG - 1 Mio
@Dominik Kuhn

Portugal će 25. aprila proslaviti pedesetu godišnjicu Revolucije karanfila (revolusan dos kravos). Međutim, 10. marta, jedna ekstremno desna stranka postala je treća politička snaga u zemlji. Šega („Dosta je”) je zapravo povećala svoj broj glasova sa 7,15% na izborima 2022. godine na skoro 18,07%, i povećala broj svojih poslanika sa 12 na 50. Nakon glasanja obeleženog povećanim učešćem birača (59,84%, najviši nivo od 2005. godine), pobedila je Demokratska alijansa, koalicija tradicionalnih desničarskih stranaka predvođena Socijaldemokratskom strankom (PSD), sa 28,85% glasova i 80 poslanika. Daleko od apsolutne većine koju čini 116 mesta. Socijalistička partija je 2022. godine samostalno osvojila većinu; ovog puta njen maksimum je bio 28%, sa 78 poslanika. Njeni lideri su izjavili da su sada „u opoziciji” i zatvorili vrata mogućem dogovoru o vladi sa desnicom.

Pola veka nakon pada fašističke diktature Antonija de Oliveire Salazara i Marsela Kaetahna, svaki šesti birač glasao je za ekstremnu desnicu. Andre Ventura osnovao je Šegu pre pet godina, oslanjajući se na svoju popularnost koju je stekao od 2014. godine kao sportski komentator na veoma popularnoj kablovskoj televiziji. On je dugo vremena bio aktivista PSD-a, predvodio je listu ove stranke 2017. godine na lokalnim izborima u Louresu – opštini severno od Lisabona koju su tada vodili komunisti – i privukao pažnju napadima na romsku zajednicu koja bi, kako je rekao, „da živi gotovo isključivo od državnih subvencija”. Uprkos takvim izjavama, lider PSD-a Pedro Pasos Koeljo ‒ premijer od 2011. do 2015. godine ‒ nastavio je da ga podržava.

Venturin neuspeh u pokušaju da preuzime vođstvo u centrističkoj stranci doveo je do toga da je on napravio vlastiti tim. Stojeći na njegovom čelu, razvio je govor koji je neprijateljski nastrojen prema manjinama i istopolnim brakovima, dok je istovremeno ponavljao da je „posvećen vrednostima portugalske socijaldemokratije”. Takođe je imao podršku moćnih poslovnih ljudi i bio snažno medijski eksponiran ‒ kako na društvenim mrežama tako i u tradicionalnim medijima ‒ što nije bilo u skladu sa njegovim izbornim rezultatima, dok su druge političke snage, poput Bloka levice ili Komunističke partije Portugala (PCP), i u tom pogledu i dalje bile podređene.

Šta je to što je ubrzalo ulazak Portugala u klub evropskih zemalja u kojima ekstremna desnica igra značajnu ulogu u parlamentu? Naravno, vreme, sećanje na diktaturu koje bledi; i još više kad se to sećanje briše, kao u slučaju kada je nestala tabla koja je označavala prostorije strašne političke policije u Lisabonu, raspuštene tokom revolucije. Pojavljivanje stranke Voks u Španiji bilo je u tom smislu vrsta upozorenja. Ova ekstremno-desničarska formacija, osnovana 2013. godine, ostvarila je svoje prve izborne uspehe 2018. godine. Međutim, Španci i Portugalci su imali zajedničko iskustvo u svemu onom što su pretrpeli pod prošlim antidemokratskim i represivnim režimima.

Da bi privukla birače, Šega je takođe uspela da kombinuje neoliberalne pozicije i predloge socjalnih mera, poput obećanja da će povećati penzije sa 200 na 300 evra kako bi se približile nacionalnoj minimalnoj zaradi (820 evra 2024. godine, u poređenju sa 505 evra 2015. godine, uz medianu zarade od oko 1500 evra, koliko je iznosila 2023. godine). Sve to ne odustajući od „antisistemskog” i „protivkorupcijskog” govora, slikovito sažetog u sloganu „Očistiti Portugal”. Snagama bezbednosti, policajciima, bivšim borcima kolonijalnih ratova, zdravstvenim radnicima, nastavnicima...: u suštini, Venturina stranka Venture obećava poboljšanje života gotovo svima.

Šegi je takođe išla na ruku i atmosfera sve većeg straha zbog nebezbednosti u zemlji, u kojoj su u porastu krivična dela diskriminacije i podsticanja na mržnju (za 38% između 2022. i 2023. godine). Pored portugalskih Cigana (Ciganos), pokret je usmerio svoje napade na migrante iz lusofonskih afričkih zemalja i Južne (...)

Obim celog teksta : 1 842 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Sandra Monteiro

je urednica portugalskog izdanja Le Monde diplomatique.
PREVOD: Milanka Vorkapić

Podeli ovaj tekst