Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

O nama

PNG - 376 kio
Ilustracija: Choi Juhyun

Ko smo mi?

Pokrenut 1954. od strane Ibera Bev-Merija, Le Monde diplomatique (LMD) nosi obeležje epohe kada se sve činilo mogućim: kolonijalna carstva su se klimala, Treći svet okupio se u Bandungu kako bi se jedinstveno suprotstavio velikim silama tog vremena, emancipatorske misli su cvetale. One će uskoro probuditi stanovništvo, kako na severu tako i na jugu.

Naslednik tog buntovnog i odlučnog duha, Le Monde diplomatique su i najtiražnije francuske novine u svetu – prevode se na devetnaest jezika u tridesetak zemalja – ali i novine koje su prve osigurale svoju prisutnost na Internetu. LMD spaja široku otvorenost prema međunarodnim temama s kritičkom vizijom onoga što najčešće ostaje slepa mrlja drugih velikih medija: ideologija i globalno funkcionisanje kapitalizma, ekološke i socijalne posledice slobodne trgovine, opasnosti „sukoba civilizacija”, pozadina vojnih saveza, nužnost utopija, perspektive novih oblika demokratije u doba velikih geopolitičkih prevrata.

Uvereni da komparativni pristupi i istorijska retrospektiva raspršuju iluzije vesti koje su opterećene dnevnopolitičkim aktuelnostima, tim mesečnika LMD nastoji osigurati da svaki broj objedinjuje analize, reportaže i istraživanja. Nositelj jedinstvenog i rigoroznog pristupa promišljanju društvenog sveta, što potvrđuju stotine stranih saradnika, Le Monde diplomatique je referentna novina za sve one koji žele da bolje razumeju svet oko sebe – ali i one koji žele da ga menjaju.

Istorija nezavisnosti

JPEG - 74.2 kio

Rođen 1954. godine u okrilju dnevnika Le Monde, Le Monde diplomatique nosio je izvorno podnaslov „Časopis konzularnih i diplomatskih krugova” i bio je usmeren pre svega na svet diplomatije. Imenovanje Kloda Žilijena na čelo novina 1973. počelo je menjati takvu orijentaciju. Specijalista za Sjedinjene Države, dobar poznavalac zemalja Globalnog juga, on proširuje teme kojima se pristupa ekonomiji, društvu, kulturi, idejama itd. Prodaja novina se u tom periodu takođe značajno povećava. Ipak, tek pod vođstvom Ignacia Ramonea, LMD je osigurao svoju uređivačku i finansijsku nezavisnost 1996. osnivanjem nezavisnog preduzeća, koje će funkcionisati kao podružnica Le Monde SA (s udelom od 51% u vlasništvu). Preostalih 49% vlasništva se nalazi u rukama dva udruženja: Prijatelji LMD i Ginter Holcman, koji okupljaju sve zaposlene u LMD.

Angažovani čitaoci

PNG - 7.1 kio

Udruženje Prijatelji LMD okuplja najaktivnije čitaoce LMD. Predvođeno desetinama stalnih dopisnika iz Francuske i inostranstva, kao i svojom rukovodstvom, udruženje svake godine organizuje stotine sastanaka-debata i tako aktivno sudeluje u promišljanju ideja. Prijatelji LMD su strateški partner Le Monde diplomatique. Uz udruženje Ginter-Holcman koje okuplja LMD zaposlene, Prijatelji LMD poseduju 49% kapitala Le Monde diplomatique, jamčeći tako njegovu nezavisnost i štiteći njegovu slobodu informisanja. Članovi Nadzornog odbora udruženja Prijatelji LMD učestvuju takođe u izboru direktora LMD. Zahvaljujući svom delovanju u društvu i aktivističkim strukturama na celoj teritoriji Francuske, Prijatelji LMD direktno daju svoj doprinos širenju uticaja ideja i vrednosti Le Monde diplomatique.

JPEG - 342.6 kio

Mreža međunarodnih izdanja bez presedana

Le Monde Diplomatique su mnogo više međunarodne novine koje se proizvode u Francuskoj nego francuski časopis koji se prodaje u inostranstvu. Dostupan je u nekoliko desetina međunarodnih izdanja i na brojnim jezicima: nemački, engleski, arapski, jermenski, bugarski, beloruski, kineski, korejski, hrvatski, španski, esperanto, farsi, finski, francuski, grčki, mađarski , italijanski, japanski, sorani kurdski, kurmanji kurdski, norveški, poljski, portugalski, ruski, srpski, švedski, češki i turski.

Ali ovi podaci nisu, ukupno gledajući, pokazatelj nekakvog globalnog novinskog carstva! Većina tih izdanja temelji se na snažnoj motivaciji vrlo male skupine ljudi koji dele san o drugačijem svetu.

Tiraž LMD i njegovih četrdeset i četiri međunarodna štampana izdanja premašuje 2,4 miliona primeraka. Postoji i sedam izdanja samo na internetu.

Ikonografija

Prevazilazeći uobičajenu ilustrativnu funkciju slike, LMD daje prednost kreativnom ispoljavanju ikonografije koja prati novinarski narativ. U nastojanju da stvori „rezonance”, „mostove značenja” između čitljivog i vizuelnog, on se naslanja na ogromno bogatstvo klasičnog ili savremenog slikarstva. Novine polaze od pretpostavke da likovni kreatori, često avangarda, uvek mogu da iznesu hiljadu ideja o temama koje nas uznemiruju (sukobi, ratovi ideja, društvene promene, nejednakost, otpor...). Prisutnost ovih dela nudi čitatelju dvostruko čitanje, svako jednako prihvatljivo: ono koje nude tekstovi i ono različito koje sugerišu slike. U pitanju su intervencije različite prirode, ali često konvergentne. Na vizuelno zadovoljstvo čitateljki i čitatelja, ova strategija – bez presedana u području pisanog medija – daje dodatni doprinos kulturi koja svojom istorijskom dubinom i svojim estetskim stavkama obogaćuje stranice novina.

JPEG - 363.4 kio

Povodom 50-og rođendana mesečnika, objavljena je umetnička knjiga, velikim delom posvećena novinskoj ikonografiji, u kojoj su posebno zastupljeni tekstovi Ignacia Ramonea, Džona Bergera, Alena Žufroja i Solange Branda.

Kartografija

Iako je po tradiciji alat za analizu „putem tekstova”, LMD daje kartografiji centralnu ulogu. Originalna kombinacija pisma i razglednice odgovara jednostavnom principu: crtanje onoga što tekst ne može objasniti, pisanje onoga što mape ne mogu pokazati. Zaista, karte daju uvid u svet koji ni u kom slučaju nije neutralno dešifrovanje područja, već vizija, tumačenje njegovog autora. Dakle, mapiranjem posebno dizajniranim za naše kolumne, „pokazujemo” ekonomske, društvene, političke i kulturne trendove planete identifikovane u člancima.

JPEG - 2.3 Mio

Od 2003. godine – i mnogo pre nego što se modernizovao – Le Monde diplomatique takođe investira svoja znanja u redovno izdanje Atlasa. Uspeh ovih ekstrageopolitičkih ili tematskih serija, poput ekološkog atlasa (2008) ili istorijskog atlasa (2010), doveo je do drugog izdanja u obliku knjige.

Impressum

Izdavač

SA Le Monde diplomatique, 1, avenue Stephen Pichon 75013 PARIS CEDEX Tel: 33.1 53–94–96–01

secretariat@monde–diplomatique.fr

www.monde–diplomatique.fr

Direktor redakcije

Benoît Bréville

Glavni urednik

Akram Belkaïd

Redakcija

Martine Bulard, Philippe Descamps, Evelyne Pieiller, Renaud Lambert, Hélène Richard, Pierre Rimbert, Anne-Cécile Robert, Grégory Rzepski

Izdavač u Srbiji

NIP Nedeljnik Bulevar kralja Aleksandra 43 11000 Beograd

Tel: +381 11 3034 869

www.nedeljnik.co.rs

Za izdavača

Veljko Lalić

Glavni i odgovorni urednik

Ivica Mladenović

Menadžer izdanja

Marko Prelević

Art direktor

Zoran Svilar

Zaustavi se, promisli

Tekstovi na ovom sajtu ne bi postojali bez finansijske podrške naših čitalaca, koji su pretplaćeni na LMD

Pretplatite se

Podeli ovaj tekst