Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Najava Prolećne izložbe ULUS-a 2023.

KRAJ KAPITALIZMA. Tačka doviđenja

JPEG - 8.6 Mio
Prolećna izložba ULUS-a 2022. Umetnost i društvo

Ove godine Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) nosi naziv KRAJ KAPITALIZMA Tačka doviđenja i nastavlja da traga za putevima ukidanja dominantnog poretka. Krajem januara 2023. pozvani su umetnici i umetnice, družine i pojedinci, veliki i mali kolektivi, da predlože alternativu postojećem načinu rada – modele koji omogućuju dostojanstven život i aktivno javno delovanje, uz uslov da nisu zasnovani na eksploataciji i da svi akteri imaju jednake mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka i građenju modela. Nije sasvim tačno da je lakše zamisliti kraj sveta no kraj kapitalizma, kako u više navrata potcrtavaju savremenici. Ne funkcioniše ovaj poredak nipošto, jedino što sa izvesnošću proizvodi jesu nejednakost, krize i siromaštvo. Stoga se traže putevi ukidanja. O kraju se već uveliko misli, koncepti se testiraju u praksi, prave se družine, prikupljaju snage, niču akcije iz nestabilnosti uzurpiranog sveta. Sve češće, pomaci dolaze iz umetničkih krugova, od ljudi aktivno uključenih u imaginativni i društveni rad, koji pritom dobro znaju koliko taj rad ne sme biti a jeste obezvređen. Tu, na granici između sveta života i sveta umetnosti, poroznoj koliko i cinizam koji je održava - mesto je druge moći. I ujedno tačka kraja.

Prolećna izložba 2023. kreće se ka toj tački, putem prefiguracije u službi alternative, u kojoj će učesnici preuzeti i podeliti odgovornosti za pravljenje umetnosti/sveta/društva/života. Biće održana od 27. aprila do 20. maja 2023. u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”.

Tokom izložbe biće organizovani plenumi usmereni na razmenu ideja i pravljenje zajedničkih modela, kao i ogledni dani za prikaz svega što je tokom plenuma urađeno.

Raspored programskih aktivnosti sa plenumima, radionicama i oglednim danima biće postavljen na sajtu ULUS-a od 15. aprila.

Tu smo, na kraju, samo je pitanje početka.

Komitet Prolećne izložbe ULUS-a

LMD

Zaustavi se, promisli

Tekstovi na ovom sajtu ne bi postojali bez finansijske podrške naših čitalaca, koji su pretplaćeni na LMD

Pretplatite se

Podeli ovaj tekst