Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U NASTAVKU: „Želim mogućnost izbora da umrem“

Dana 7. decembra 2022. godine sam pošao na prvo skijanje u sezoni, iznad mesta gde živim, u La Žaržatu (Drom). Pri samom kraju sam gadno pao na glavu. Nisam mogao da se pokrenem. Potom su me helikopterom prebacili prvo u Gap pa u Marsej. Beznačajan pad vam može dovesti život u pitanje. Ostao sam zarobljen u nepokretnom telu. Psihološki šok je bio snažan i propraćen osećajem da sa svetla prelazim u tamu.

Dijagnostikovana je kompresija kičmene moždine sa hematomom koji se ne povlači. Lekari mi već devet meseci govore da postoji mala mogućnost povoljnog razvoja. Duboko u sebi ne verujem u to. Iznenada sam postao „biljka koja misli“. Danas je jedino moj mozak nezavisan ali ne znam koliko dugo će to trajati. Ne vidim izlaz iz ovog tunela.

Vrlo brzo mi se nametnuo izbor. Ne osećam se dovoljno snažnim za svakodnevnu borbu da bih pokušao da opet steknem ne znam ni ja kakvu samostalnost. Dva dana nakon nesreće, dok sam bio u bolnici u Marseju, pomislio sam: „Čim budem mogao, štrajkovaću glađu“. Da sam dvadeset godina mlađi, drugačije bih razmišljao. Sa 79, smatram da sam u životu sve prošao. Nemam snage da se navikavam na ono što bi mogla biti neka vrsta preživljavanja. Nemam više ni želje da se borim. To je nešto veoma lično.

Ubrzo je moj sin Janik organizovao grupu prijatelja na društvenim mrežama sa onlajn kalendarom. Upisalo se stotinak osoba. Svaki dan je neki prijatelj ili prijateljica dolazio da me hrani uprkos udaljenosti centra za negu u Gornjoprovansalskim Alpima gde sam proveo šest meseci. Neki su mi čak doneli savojski fondi! Jedna grupa prijatelja muzičara je svirala za sve pacijente. Dobro me paze. Vodim prisnije razgovore. Prijatelji prihvataju moju odluku. Niko ne pokušava da me odvrati. Razgovarali smo i porodično. Moji žena i dvoje dece su rekli da je izbor isključivo moj. „Ne osećam se zarobljenim u brizi oko roditelja, kaže mi Janik. Ako treba da se organizujemo, slobodan sam da to učinim. Već nekoliko meseci radimo na tome i sve (...)

Obim celog teksta : 1 026 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Žan Klod Gast

je poljoprivrednik u penziji, nekadašnji gradonačelnik u Sent-Žilijen-an Bošenu.
PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst