Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

„FIRMA IZVRŠAVA, NE BAVI SE POLITIKOM“

McKinsey, ispovesti pokajnika

Izveštaj Revizorskog suda prošlog jula je potvrdio nešto čega smo bili svesni još od predsedničke kampanje 2022. godine: konsultantske firme prodrle su u samo srce francuske države, baškareći se u velikodušnim ugovorima bez ikakvih dokaza sopstvenog učinka. U Sjedinjenim Državama ova praksa prisutna je duže vreme, s podjednako sumnjivim rezultatima. Jedan bivši konsultant prenosi svoju priču – priču o finansijskoj i moralnoj obmani

JPEG - 1.1 Mio
@Ivan Bandura

U leto 2015, kada sam imao 21 godinu, radio sam u jednom od najozloglašenijih američkih zatvora. Stažirao sam u „Mekinziju“ (McKinsey & Company) i naš zadatak je bio da pomognemo pri smanjenju nasilja u Rajkers ajlendu, glavnom zatvorskom kompleksu grada Njujorka. U trenutku mog pridruživanja timu, „Mekinzi“ je već devet meseci bio prisutan u Rajkersu, gde su vladali korupcija, nasilje i izolovanje zatvorenika.

Uprkos svim navodnim naporima kompanije, čuvari su od 2016. godine u Rajkersu sve više pribegavali primeni sile, dostigavši 2020. godine, rečima federalnog nadzornika, „istorijski rekord“. Tokom 2021, povrede nožem porasle su za više od 1.000 odsto u odnosu na 2011. godinu. Sajt ProPublica je 2019. godine otkrio da je „Mekinzi“ „namestio“ brojke koje su ukazivale na smanjenje nasilja – što su oni negirali. Njujork je u maju 2022. godine prestao da koristi sistem za klasifikaciju zatvorenika koji su izradili naši konsultanti. Grad je na kraju potrošio 27,5 miliona dolara na usluge „Mekinzija“, bez vidljivih rezultata. Sama kompanija je, s druge strane, pokupila svoj novac i prešla na druge projekte.

Osnovan 1926. godine, „Mekinzi“ je obavijen aurom prestiža. Ova kompanija je 2022. godine prijavila prihode od preko 15 milijardi dolara, dok u 133 kancelarija širom sveta zapošljava preko 45.000 ljudi. Njene usluge do sada je zatražilo više od 3.000 klijenata, među kojima se nalaze i skoro sve sa spiska 100 najvećih korporacija na svetu. Čime se „Mekinzi“ zapravo bavi? U suštini, angažuje timove mladih prekvalifikovanih i neispavanih ljudi unutar različitih organizacija kako bi rešavali njihove „probleme“. U pitanju su obično privatne kompanije, ali i javne institucije, udruženja itd. Ukoliko ste izvršni direktor kome je potrebna pomoć u proceni da li da se upusti u proboj na novo tržište ili da otpusti nekoliko hiljada zaposlenih, možda ćete unajmiti „Mekinzi“, i to u potpunoj diskreciji: firma čuva tajnost svog spiska klijenata i projekata.

Kako bi privukla mlade talente, kompanija se pretvara da im pruža priliku da „promene svet“ i „unaprede živote ljudi“. Iako unazad posmatrano deluje naivno, ja sam (...)

Obim celog teksta : 1 104 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Lavli Gerison

je novinar. Duža verzija ovog članka objavljena je u časopisu The Nation, Njujork, 18–25. septembar 2023.
PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst