Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

MEDIJI U SLUŽBI POLITIKE

Pukotine u medijskom betonu oko Ukrajine

JPEG - 353.2 kio
@Bank Phrom

New York Times prenosi da je Gugl, navodno, razvio robota sposobnog za pisanje novinskih članaka. Medijski tretman rata u Ukrajini, međutim, navodi na zaključak da urednici uživaju teško dostižnu prednost u automatskom pisanju. Tako, na primer, francuski trojac Le Monde, Le Figaro i Libération zadaje ton i često doslovno ponavlja iste parole: „Predaja pred Putinom predstavljala bi katastrofalni strateški poraz Zapada. (…) Saveznici Kijeva moraju da ubrzaju tempo i kvalitet isporuke oružja“, proglasio je Le Figaro (10. avgust 2023). „Da, ovaj bi rat mogao da potraje. Jedini način da se skrati jeste da se pojača vojna pomoć Ukrajini“, saglasan je urednik Le Monde-a (18. avgust 2023). Serž Žili u Libérationu (14. avgust 2023), za to vreme piše da „je ovo rat u srcu Evrope protiv autoritarnih, nedemokratskih režima koji favorizuju silu i tiraniju“. France Inter, LCI, BFM TV i većina drugih medija sviraju istu partituru.

Odlučni da pruže otpor – ali držeći se podalje od borbi – informacioni maršali mobilizuju svoje stručnjake da podrže njihove analize. To su isti oni koji patroliraju s jednog kanala na drugi: Tomas Gomar, Fransoa Hajzburg, Bruno Tere, Mišel Diklo itd. Pjer Servan im, međutim, često preotima pažnju. Ovaj „politički urednik na TF1-LCI“ i „savetnik za pitanja odbrane u Parisien-u“, zaslužuje da dobije i svoj krevet u studiju France Intera koliko ga često zovu u goste. Njegov naučni pristup ponekad podseća na Tin Tina u zemlji Sovjeta. Iako je više puta optuživao Ruse da su sabotirali vlastiti gasovod Severni tok 2, dodao je: „Priznajem da za to nemam dokaze“ (LCI, 30. oktobar 2022). I pored toga, ne treba da brine da će ga iko smatrati „teoretičarem zavere“; ta je etiketa rezervisana za kritičare dominantnog diskursa.

Ova šarenolika povorka ne bi bila potpuna bez Izabel Lazer, novinarke Figaro-a, koju France Inter i LCI takođe veoma cene. Ne zaboravimo i Rafaela Gliksmana, evropskog socijalističkog poslanika čiju je poslednju knjigu, Velika konfrontacija (između Rusije i liberalnih demokratija), nahvalila celokupna štampa, uključujući naravno i trojku Le FigaroLe MondeLibération. „Ne podležimo iskušenju kapitulacije“, zagalamio je u LʼExpressu (24. avgust 2023). Naslovna stranica ovog nedeljnika, izrađena „u saradnji s LCI“, zapovedila je: „Izdržati!“ Minulog 16. februara, još jedno specijalno izdanje LʼExpressa, pod nazivom „Ukrajina mora pobediti“, dizajnirano je „u saradnji s France Infom“.

Kako, međutim, „izdržati“, a još više „pobediti“, kad čak i veliki američki listovi, pa čak i sam predsednik Volodimir Zelenski, priznaju da je ukrajinska ofanziva u zapećku, a zapadne sankcije nemoćne da unište rusku privredu i vojsku? Čitaoci koji su od leta 2022. godine pripremani na munjevite vojne uspehe Kijeva sada bi se mogli osećati zbunjeno. Evo nekih rešenja da ih se umiri.

Za početak, svaku vest koja prenosi nemile činjenice prati obećanje da će u budućnosti biti bolje. Wall Street Journal je 2. avgusta izneo sumorno priznanje da se (...)

Obim celog teksta : 1 549 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi & Pjer Ramber

PREVOD Matija Medenica

Podeli ovaj tekst