Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Zatvor ili nanogvica, lažna alternativa

Elektronska nanogvica koju oko članka nose pojedinci osuđeni na kućni pritvor često se prikazuje kao „postzatvorski“ uređaj koji omogućava boravak van zatvora. Međutim, daleko od toga da se broj zatvorenika smanjio, rastuća upotreba navedene sankcije je uvela novi način lišenja slobode koji ne zamenjuje kaznu zatvora već se na nju dodaje

JPEG - 876.7 kio
@Ye Jinghan

Kada se govori o elektronskom nadzoru osuđenih, treba dobro razlikovati pojam stavljanje pod fiksni elektronski nadzor od stavljanja pod mobilni elektronski nadzor. Tehnički gledano, fiksni sistem se sastoji od nanogvice koja se nosi oko članka, od terminala postavljenog u domu osobe – koja se takođe naziva „osuđeni“ – povezanog preko telefonske mreže sa daljinskim nadzornim centrom koji obrađuje izgrede. Zahvaljujući tehnologiji radio frekvencije, terminal detektuje prisustvo ili odsustvo nanogvice, a samim tim i pojedinca, na fiksnom području (uglavnom u kući) prema određenom rasporedu (uglavnom uveče i tokom noći). To ga u suštini čini elektronski proverivim policijskim časom. Pravno gledano, reč je o prilagođavanju kratkih kazni (kraćih od dve godine) osuđenih koji mogu da pruže izvesna jamstva uključivanja u društvo: posao, obuka ili neka aktivnost koja će doprineti njihovoj reintegraciji, smeštaj kao i okruženje voljno da pruži podršku. Prvog maja 2022. godine je bilo 15,064 osuđenih osoba u Francuskoj.

Stavljanje pod mobilni elektronski nadzor, uvedeno zakonom od 12. decembra 2005, se odnosi na postupke ponovljenih krivičnih dela; čini ga isti tip nanogvice, terminal u kući ali i odašiljač-prijemnik koji se nosi oko pasa i koji je zasnovan na dvostrukoj tehnologiji geolociranja (da bi se u skoro realnom vremenu znalo gde je osoba) i mobilne telefonije (da bi se kontrolnom centru javila naznačena lokacija). Taj uređaj omogućava zabranu pristupa pojedinim zonama (tzv. zonama isključenosti) i primorava osobu da ostane unutar zone uključenosti u skladu sa datim rasporedom. Uz to, službe probacije moraju redovno da analiziraju sva zabeležena kretanja kako bi uočili ona koja bi mogla biti rizična za potencijalne žrtve. Navedena mera se trenutno odnosi na kategoriju osoba koje se sasvim razlikuju od onih pod fiksnim nadzorom. Navedeni sistem je usvojen u posebnom pravnom okviru kao moguća obaveza unutar sigurnosnih mera – sudskog nadzora(2005) i bezbednosnog nadzora(2008) – koji se dodaju kazni, i pre svega, u okviru starije mere, socijalno-pravnog praćenja iz 1998. godine. U bezbednosnoj perspektivi prevencije recidiva, odluka o nadzoru pretpostavlja procenu opasnosti odnosno, značajnog rizika da pojedinac učini ozbiljan prestup. Navedena odluka najčešće dolazi nakon duge kazne zatvora i može biti nametnuta na više godina pa i na neodređeno trajanje u slučaju bezbednosnog nadzora (mera koja je još na snazi ali se više ne koristi). Ta mera je 31. decembra 2021. godine obuhvatala nekih trideset i pet osoba. Nekoliko stotina je izdržavalo meru od njenog uvođenja. To može izgledati malo a takav nadzor kao nevažno rešenje. No, GPS elektronski nadzor je u ekspanziji u drugim zemljama. Na primer, najviše se koristi u Sjedinjenim Državama. Procenjuje se da je 2015. godine bilo oko 130,000 osoba koje su u datom trenutku nosile nanogvicu od koji je 88,000 bilo sa GPS-om i oko 38,000 sa radio-frekvencijom.

Odgovor po etapama

Kao oblik zatvora, ili pre, ograničenja slobode kretanja, stavljanje pod elektronski nadzor odslikava virtualizaciju moći nad prostorom i ima pet osobina.

Lakoća. Granice zone isključenosti ili uključenosti nisu materijalne. Trasirane su bez premeštanja bilo kakve opreme. U slučaju fiksne nanogvice, na daljinu se određuje virtuelno proširenje dopuštene zone kretanja. U slučaju nanogvice sa GPS-om, dovoljno je iscrtati granice mišem na ekranu računara u kontrolnom centru. Softver za nadzor daje digitalnu kartu teritorije povezanu sa mrežom rasporeda vremena. Nadzornik zatvora je zadužen da na tu mapu prepiše odluku sudije za izvršenje kazne, recimo: „Zona uključenosti: ne izlaziti iz doma [X, ta i ta adresa] (rejon od 01km). Tokom nedelje: pre 7h – posle 20h. Vikend i praznici: pre 7h – posle 21h. Zona isključenosti: Ne ići u: [ime grada] (…)

Obim celog teksta : 1 908 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

Olivije Razak

je docent na filozofiji Univerziteta Grenobl Alp. Autor dela Une société de contrôle ? Enfermement, surveillance électronique, gestion des risques et gouvernance algorithmique, koje će se pojaviti u izdanju Kimé (Pariz) i odakle je uzet ovaj odlomak.
PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst